10 éve hunyt el POLGÁR LÁSZLÓ

Szeptember 19-én 10 éve hunyt el POLGÁR LÁSZLÓ operaénekes

Korán megmutatkozott kivételes tehetsége, ösztöndíjasként került az Állami Operaházba, amelynek huszonötévesen már magánénekese volt. Számos nagyszerű szerep előadása fűződik a nevéhez, sikerekben sem szenvedett hiányt, mind a közönség szeretetét, mind a kulturpolitika megbecsülését kivívta, megkapta például a Liszt- és a Kossuth-díjat. Kiváló képességeinek híre külföldre is eljutott, így ő maga is bejárta a világot, énekelt a milánói Scalá-ban éppúgy mint a londoni Covent Gardenben, vagy Tel Avivban, Bécsben és Párizsban, illetve a Salzburgi Ünnepi Játékokon, ahol a legendás operarendező, Jean-Pierre Ponnelle rá osztotta Sarastro szerepét.

A kiváló basszus sokáig Svájcban élt, a zürichi operaház tagja volt, és tanított a winterthuri zeneakadémián. De a szerződése előírta neki, hogy évente több előadást kell énekelnie az Operaházban. Nem esett persze nehezére, rendszeresen “túlteljesítette” az előírást. No persze, izgalmas feladatokkal igyekeztek is hazacsábítani, egyik dédelgetett terve vált például valóra a Schiff Andrással közösen adott Schubert-dal-estjével. S élete leghőbb szerepálma is itthon valósult meg, elénekelhette az Operaházban a Borisz Godunov című Muszorgszkij-opera címszerepét. Kivételesen nagyszerű teljesítményt nyújtott A kékszakállú herceg vára című operában is, az előadás CD-jéért két Grammy-díjat kapott. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in classical music, halálozási évforduló, magyar évfordulók, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.