Mai évfordulóink – 2020. szeptember 19.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. szeptember 19., szombat

a Nap kél 6.27, nyugszik 18.47 – a Hold kél 8.41, nyugszik 20.10 órakor

mottó: “A népi emlékezet hajlamos arra, hogy fölnagyítsa a hősi vállalkozások dicsőségét.” Italo Calvino

– Vilhelmina napja. Germán eredetű név, a Wilhelm női párja, így tulajdonképpen a női Vilmos. A férfinév jelentése: erős akaratú védelmező, ami azért – lássuk be – a gyenge nőknek nem való. Ma Alfréd, Szabolcs, Tivadar és Vilma nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma De Rodat Szent Emília és Szent Januárius emléknapját írja elő a naptár. A francia Emilia De Rodat 1787-ben született, és arról híres, hogy ő alapította a Szent Családról nevezett kongregációt, s azt vezette kivételes állhatatossággal haláláig. Ami 1852-ben következett be e napon. Januárius a III. században volt Beneventum püspöke, s Diocletianus császár alatt szenvedett vértanúhalált. Az olaszoknál máig nagy tiszteletben áll, San Gennaro néven talán nekünk is jobban ismert. Ereklyéi a nápolyi katedrálisban vannak, s nagy tömegeket vonzanak, vére ugyanis minden évben meghatározott napokon cseppfolyóssá válik.

Ma: – Ma van Saint Kitts és Nevis nemzeti ünnepe.
– Az idén ma van Nepál nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 35 éve hunyt el ITALO CALVINO olasz író. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 85 éve hunyt el KONSZTANTYIN CIOLKOVSZKIJ orosz mérnök. Ő a korszerű rakétatechnika egyik megalapozója, főként elméleti kutatásai jelentősek. Helyesen vázolta fel a későbbi űrrepülések megannyi részletét, annak ellenére, hogy gyakorlati megvalósulás híján sejtéseit életében nem tudta igazolni a tudomány és a technika. Helyesen ismerte fel például, hogy az űrhajósok a súlytalanság állapotában dolgoznak majd, a rakéták pedig folyékony üzemanyaggal működnek, s ez utóbbi első sikeres gyakorlati kísérleteit még megérhette. Ő dolgozta ki a többfokozatú rakéta elvét is, amelyet ő még “rakétavonat”-nak hívott.

– 10 éve hunyt el POLGÁR LÁSZLÓ operaénekes. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 310 éve hunyt el OLAF RÖMER dán csillagász. Kiváló tudós volt, Koppenhágában a csillagvizsgálót igazgatta, Párizsban pedig ő volt a francia trónörökös tanítója. Sok értékes eredményt ért el, a legnevezetesebb közülük a fénysebesség mérése.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 50 éves SONNY ANDERSON brazil labdarúgó. Anderson da Silva a becsületes neve, de Sonnynak hívatja magát, így a szurkolók is e néven ismerik jobban. A Vasco da Gama csapatában kezdett focizni, kezdetben Bebeto tartalékja volt, majd a Marseille-ben remekelt, s bekerült a válogatottba is. Az 1994-es világbajnokság után az AS Monaco csatára lett, s megtetszhetett neki a francia környezet, mert gall földön maradt, és évekig az Olympique Lyonnais játékosa volt. Aztán a spanyol Villarealhoz szerződött, végül pedig – mintegy levezetésként – egy katari csapat csatáraként rúgta a gólokat.

– 60 éves CARLOS MOZER brazil labdarúgó, a Benfica és az Olympique Marseille, illetve a válogatott egykori kiválósága.

– 70 éves RUDY RAMOS amerikai színész, a Gengszterek sofőrje című világsikerű film szereplője.

– 55 éves ALEXANDRA VANDERNOOT belga színésznő, A vérbosszú, a Dilisek vacsorája és a Gengszterek című film szereplője, a Hegylakó című filmsorozatban Tessa Noel alakítója.

– 80 éves PAUL WILLIAMS amerikai színész és zeneszerző, A Paradicsom fantomja, a Smokey és Bandita, valamint a Tűzvihar című film szereplője, a legendás Temptations együttes tagja. Ma ünnepel még:

– JEREMY IRONS (1948) Oscar-díjas ír színész, A francia hadnagy szeretője, a Swann szerelme, A misszió, a Pillangó úrfi, a Kísértetház, A szerencse forgandó, a Végzet, Az időgép, a Mennyei Királyság, az Elizabeth, a Casanova és az Eragon, illetve a Szabó István rendezte Csodálatos Júlia című film főszereplője.

– KARAFIÁTH ORSOLYA (1976) költőnő, műfordító, a Café, a Cigánykártya és a Szirén című kötet szerzője.

– ALEKSZANDR KARELIN (1967) orosz birkózó, háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizenkétszeres Európa-bajnok, a sportág közel-múltjának kiemelkedő alakja, “a novoszibirszki óriás”, “az orosz Tyrannosaurus Rex”.

– MÉSZÁROS MÁRTA (1931) filmrendető, egyebek mellett a Szép lányok, ne sírjatok!, az Örökbefogadás, a Kilenc hónap, az Ők ketten és A magzat, valamint a híres Napló-filmek készítője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.