Mai évfordulóink – 2020. október 27.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. október 27., kedd

a Nap kél 6.21, nyugszik 16.34 – a Hold kél 15.30, nyugszik 1.40 órakor

mottó: “Gazdag embernek a pénztárnoka bánatos, a szegény embernek a pénztárcája az.” Johann Nestroy

– Szabina napja. A latin Sabina névből ered, amely viszont bizonyára a még ősibb szabin népből való származásra utal. A legenda szerint a rómaiak a szabin nők elrablása által gondoskodtak arról, hogy ki ne haljon népük. Volt egy szent Sabina is, aki Hadrianus császár uralkodása alatt szenvedett vértanúhalált, de emléknapját nem most tartják. Ma Ellák és Polikárp nevű ismerőseinket is köszöntsük, ha van ilyen nevű ember egyáltalán Magyarországon.

– A görög egyházban ünneplik Szent Nesztor vértanút is, akinek sorsa szorosan kapcsolódik a tegnap ünnepelt Szent Demeteréhez. Demeternek az arénában császári parancsra meg kellett küzdenie egy óriás termetű gladiátorral, és a győzelemhez Nesztortól kapott erőt és áldást, aki előző nap felkereste a börtönében. Demeter győzelme után a császár kedvenc gladiátorának elvesztése feletti mérgében nem csak őt, hanem Nesztort is megölette. Ma van Szent Kapetolina és Herotiida ünnepe is. Kapetolina gazdag nemes volt, ám vagyonát szétosztotta a szegények között, hitéért pedig vállalta a vértanúhalált. S ebben követte őt hű szolgálója, Herotiida.

Ma: – Ma van Saint Vincent és Grenadine nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 415 éve hunyt el NAGY AKBAR mogul uralkodó. Ő alapította az Indiában uralkodott mogul dinasztiát, 1556-ban került hatalomra, s hosszú uralkodását a birodalom aranykorának nevezik. Az élet minden terén jelentősen alkotott, előbb a birodalom határait erősítette meg, elfoglalta Kasmírt, Beludzsisztánt és Dekkánt, majd a belső rendet szilárdította meg, fejlett közigazgatást és jogrendszert hagyott maga után. Jellemző politikájára, hogy buzgó muzulmán létére legfőbb tanácsadói között sok hindu is volt. Ő építtette a világ egyik legnagyobb palotaegyüttesét, az agrai erődöt.

– 515 éve hunyt el III. IVÁN moszkvai nagyfejedelem. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 30 éve hunyt el UGO TOGNAZZI olasz színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 65 éves BELOBERK ÉVA kosárlabdázónő. Az MTK és a Bp. Spartacus csapatában – végül egy osztrák klubban – játszott, s egyike volt a sportág legsikeresebb hazai képviselőinek. 379-szer volt magyar válogatott, s ez jelenleg is csúcs a hazai női kosárlabdában. 1983-ban tagja volt a magyarországi Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett gárdának is. Ez annál is inkább szenzáció volt az ő esetében, mert pár hónappal korábban szülte kisfiát, aki felcseperedve vízilabdázó lett. Beloberk Éva férje egyébként az ismert sportriporter, Gulyás László.

– 50 éves ALAIN BOGHOSSIAN francia labdarúgó, a Parma játékosaként olasz kupagyőztes és UEFA Kupa-győztes, a válogatott volt kiválósága, az 1998-ban világbajnoki címet szerzett gárda tagja. Ma ünnepel még:

– ROBERTO BENIGNI (1952) olasz színész és rendező, Az élet szép című film rendezője és Oscar-díjas főszereplője, az Asterix és Obelix, valamint a Kávé és cigaretta című film közreműködője, a Tigris a hóban című film készítője.

– JOHN CLEESE (1939) angol színész, komikus, a Monty Python Repülő Cirkusza című abszurd komédiasorozat egyik szerzője és közreműködője, a Gyalog galopp, A hal neve Wanda, a Fészkes fenevadak, a Lökött örökösök, A világ nem elég, a Párosban a városban, a Halj meg máskor! és a Harry Potter és a bölcsek köve című film szereplője.

– SZACSVAY LÁSZLÓ (1947) színész, a Te rongyos élet és a Csapd le csacsi, valamint a Presszó, a Kalózok, a Hippolyt és a Pizzás című film szereplője, az Életképek című tévésorozatban Laci alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.