120 éve született KIRÁLYHEGYI PÁL

December 27-én 120 éve született KIRÁLYHEGYI PÁL író, humorista

Sok minden hátráltatta az életben, egészen kicsire nőtt, s emiatt legényember korában sok durva tréfát volt kénytelen elszenvedni, de a legnagyobb hátránya a származása volt. A zsidóknak bizony a negyvenes évek nem sok alkalmat adott az önfeledt nevetgélésre mifelénk, szegény Királyhegyi is megjárta a munkaszolgálatot. Ám 1945 után sem lélegezhetett fel teljesen, Rákosiék kitelepítették.

De csodák csodájára, a humorát a legnehezebb helyzetekben sem veszítette el, igaz, az ő jellegzetes fanyar humora nem nélkülözte a keserűséget. A kitelepítés után egy pincehelyiségben húzta meg magát, nem volt semmije, s amikor egy lányt hazavitt, szarkasztikus humorával megkérdezte tőle: “Akkor is szeretnél, ha szegény lennék?”

De talán éppen humorának köszönhette, hogy túlélte a történelem viharait. Jobb éveiben megjárta Amerikát, ahol forgatókönyveket írt, és sok mindentől megkímélhette volna magát, ha rendes paprikás csirkét ehetett volna. De sem megfelelő csirkét, se igazi paprikát nem kapott Amerikában, úgyhogy inkább hazajött. Idehaza több lapnak dolgozott, tréfás jeleneteit a kabarék játszották. Legendás mesélő volt, ő terjesztette el, hogy Hollywoodban ki volt írva egy filmgyárban: “nem elég magyarnak lenni, tehetség is kell”. A FÉSZEK Klubban esténként valóságos tömeg hallgatta anekdotáit, akik részesei lehettek az élménynek, máig nem felejtik.

Híres volt bemondásairól, aranyköpéseiről, ő mondta, hogy “a házasság társulás olyan bajok elviselésére, amelyek egyedül nincsenek”. És róla szól a legenda, miszerint táviratot küldött Sztálinnak: “A rendszer megbukott. Stop. Kezdjék előlről! Stop” Első kétszáz évem című könyve ma is remek olvasmány. Ha a háborús évek duplán számítanak, még le is tagadok a koromból – magyarázta a furcsa címadást. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza az író Első kétszáz évem című leghíresebb könyvét kínálja, antikvár példányban. 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.