95 éve született MICHEL PICCOLI

December 27-én 95 éve született MICHEL PICCOLI francia színész

Amikor a magyar tévé a film születésének századik évfordulója kapcsán műsorra tűzte a művészileg legértékesebb alkotásokat, sokszor találkozhattunk vele a képernyőn, hiszen a leghíresebb filmrendezők egyik kedvenc színésze volt. Luis Bunuel például szinte mindegyik filmjében szerepet adott neki, játszott az Egy szobalány naplója, A nap szépe, A burzsoázia diszkrét bája és A szabadság fantomja című alkotásában. Emellett szerepelt Godard A megvetés és Costa-Gavras Tökéletes bűntény című mozijában is. Leghíresebb filmje azonban a Dillinger halott és A nagy zabálás.

Egyszóval igazi mozisztár lehetett volna – kapott cannes-i nagydíjat is -, ő azonban megrögzött színházi ember volt, aki a filmet bevallottan, nem sokra becsülte. A színházat viszont fiatal kora óta imádta, s amikor egy évtizeden át nem lépett színpadra, nyomoréknak érezte magát. Egyébként a XX. század egyik legtekintélyesebb színházi rendezője, Peter Brook csábította vissza a deszkákra, amikor 1981-ben rábízta a Cseresznyéskert főszerepét. Hazánkban sem csak filmjei ismertek, néhány évvel ezelőtt az Odéon Színházzal egy Ibsen-darabban játszott a Fővárosi Operettszínházban.

Azt érdemes még tudni róla, hogy nem csak kiváló színész volt, de sikeres producer is, s az ő felesége volt a nagyszerű színésznő-énekesnő, Juliette Gréco. Michel Piccoli az idén májusban hunyt el. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.