105 éve hunyt el GUNDEL JÁNOS

December 28-án 105 éve hunyt el GUNDEL JÁNOS vendéglős

Bajorországban született, de a családi hagyományok szerint a família olasz származású, ezt mutatja vezetéknevük is, amit az olasz gondola szóból származtatnak. Hősünknek nehéz gyermekkor jutott, apját korán elvesztette, mostohája pedig nemigen szerette a gyereket. Aki aztán 13 évesen a vállára vette az utitarisznyát, és harminc forinttal a zsebében végül Pesten kötött ki.

Illetve pontosabban Budán, ahol egy kisvendéglőben kapott munkát, s már korán nagy tehetséget árult el a vendéglátó szakmában. 18 évesen már főpincér volt, s akkorra nemcsak új hazája nyelvét, a magyart tanulta meg, de folyékonyan beszélt franciául és olaszul is. 25 évesen aztán önállósította magát, majd megnősült, és a hozományból, valamint spórolt pénzéből megvette a pesti Bécsi Sörházat. Vendéglője hamar Pest egyik legnépszerűbb étterme lett, ahol hamisítatlan bécsi szeletet lehetett enni, hozzá osztrák sört inni, amit egyedül itt mértek Pesten. Később több vendéglőt is nyitott, megvette az Erzsébet Szállodát, és valóságos üzlethálózatot hozott létre. Emellett dinasztiát is alapított, üzleteit fia, Károly vitte tovább, és a híres vendéglős-dinasztia neve ma is a legjobban cseng a szakmában.

Éttermük ma is működik a Városligetben, és a nevüket viselő palacsinta máig sokak kedvenc csemegéje. Egyébként a családhoz tartozott a legendás színész, Latinovits Zoltán, valamint két testvére, Bujtor István és Frenreisz Károly. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.