Mai évfordulóink – 2020. december 28.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. december 28., hétfő

a Nap kél 7.31, nyugszik 16.00 – a Hold kél 14.38, nyugszik 5.54 órakor

mottó: “Ha elvennék tőlünk mindazt, ami fájdalmat okoz, mi maradna?” Henri Barbusse

– Kamilla napja. Latin eredetű név, de még ősibb gyökerű, hiszen az Aeneisben már egy volszk királylány is viselte. Az a Camilla Metabus király lánya volt, és kiváló vadásznak ismerték. Vergilius Turnus szövetségeseként említi művében, akit egy dárda sebzett halálra. Jelentése: nemesi születésű. Ma köszöntsük Apor, Armin és Rufusz nevű ismerőseinket is!

– Ma van az Aprószentek apja. A bibliai történet szerint Heródes, amikor hírül vette Jézus születését, legyilkoltatta a Betlehem környékén élő kétévesnél fiatalabb fiúkat, remélve, hogy Jézus is közöttük lesz. A gyerekek – miután Krisztus halálával megnyílt a Mennyország kapuja – Isten színe elé kerültek. Beszélni persze még nem tudtak, így élő szóval nem tehettek vallomást Krisztusról, ám vérük hullajtásával tanúsították eljövetelét.

– A néphagyomány szerint Aprószentekkor megvesszőzték a fiúkat, persze csak finoman, s mivel jó egészséget is kívántak nekik, remélni lehetett, hogy jövő ilyenkorig a betegség elkerüli őket.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 90 éve született MARIAM A. ALEEM egyiptomi képzőművésznő. Főként grafikával foglalkozott, érdekelték a legmodernebb művészeti irányzatok. Nem csak jeles művész, komoly művészettörténész is volt, a tudomány doktora, tanított az Alexandriai Egyetemen. Világszerte ismerték műveit, kiállított az Egyesült Államokban, Németországban, Olaszországban, de még Norvégiában is. 2010-ben hunyt el.

– 75 éve született BIRENDRA nepáli király. 1972-ben lépett trónra, és 2001-es haláláig uralkodott. Mint emlékezetes, szörnyű merénylet áldozata lett, ráadásul a saját fia, Dipendra trónörökös ölte meg. Dipendra szabályos vérfürdőt rendezett, a királyi családban jószerivel kiirtott mindenkit, a királyi házaspárral együtt összesen tíz embert. Dipendra a mészárlás végén öngyilkos lett, de nem halt meg azonnal, még három napig életben maradt, így morbid módon papíron ő követte meggyilkolt apját a trónon, három napig ő volt Nepál királya.

– 95 éve született MILTON OBOTE ugandai politikus. Ő volt a független Uganda első kormányfője, majd 1966-71 között elnöke, és leginkább arról nevezetes, hogy Idi Amin ellene követett el katonai puccsot 1971-ben. Emiatt aztán az ő államfői korszaka igen jó emléket hagyott maga után, pedig az igazság az, hogy ő is olyan volt, mint bármelyik afrikai elnök, vagyis diktátor. De Idi Amin rémuralma jó színben tüntette fel uralmát, úgyhogy Idi Amin bukása után nem sokkal ismét elfoglalhatta az elnöki széket. De sok köszönet persze nem volt benne, így azután 1985-ben simán elzavarták, s száműzetésben halt meg 2005-ben.

– 155 éve született FELIX VALLOTTON svájci festő és grafikus. Kezdetben realista, majd pointillista stílusban festett, sőt egy időben a híres Nabis-csoportnak is tagja volt. Ismert Utcai Jelenet és Akt című festménye, de fametsző és illusztrátor munkássága is jelentős. Kiadta önéletrajzi regényét is.

– 105 éve hunyt el GUNDEL JÁNOS vendéglős. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 60 éves CHAD McQUEEN amerikai színész, a Csapásra készen, A küzdelem törvénye, A leghűségesebb rajongó és a Zsaru New York-ban című film szereplője. Ma ünnepel még:

– MAGGIE SMITH (1934) brit színésznő, az Apáca-show, a Szoba kilátással, a Halál a Níluson, a Titánok harca, a Tea Mussolinivel és az Elvált nők klubja című film szereplője, a Harry Potter-filmekben Minerva McGalagony igazgatóhelyettes alakítója.

– TORDAI TERI (1941) színésznő, az Esős vasárnap, a Jó estét nyár, jó estét szerelem, A Pendragon legenda, a Próféta voltál szívem és a Banánhéjkeringő című film szereplője.

– DENZEL WASHINGTON (1954) amerikai színész, a Mo’ Better Blues, Az 54. hadtest, a Philadelphia, a Pelikán ügyirat, a Sok hűhó semmiért, Az utolsó esély, A játék ördöge, az Emlékezz a titánokra!, a Hurrikán, a Kiképzés, a Végszükség, A tűzben edzett férfi, A mandzsúriai jelölt és az Amerikai gengszter című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.