Mai évfordulóink – 2020. december 30.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. december 30., szerda

a Nap kél 7.32, nyugszik 16.02 – a Hold kél 16.12, nyugszik 7.55 órakor

mottó: “Korunk alapvetően tragikus, ezért nem vagyunk hajlandók tragikusnak tekinteni.” David Herbert Lawrence

– Dávid napja. A név héber eredetű, s egyfelől vezető személyiség, másfelől szeretett, kedvelt jelentéssel bírt. Már a Bibliából ismert, Izrael második királya viselte, aki a filiszteusok elleni háborúban legyőzte Góliátot. A név a magyar nyelvben is elterjedtnek mondható, I. András királyunk fiát is így hívták. Ma köszöntsük Hunor, Ignác, Lotár és Zalán nevű ismerőseinket is!

Veronese: A szent család

– Az egyház ma tartja a Szent Család ünnepét. A Santa conversazione körébe tartozik természetesen Szűz Mária a kisded Jézussal és Szent József, de sokszor a családi körhöz számítják Szent Annát, néha Szent Erzsébetet és ritkán Keresztelő Szent Jánost is. A Szent Család a keresztény művészet egyik legkedveltebb témája, de sok templomot is szenteltek neki. Ünnepét XIII. Leó pápa szorgalmazta a XIX. század végén azzal a céllal, hogy imádságos alapot adjon az akkoriban válságba jutott családeszmény erősítésének. A család tisztelete ugyanis ősi erény, már a Tízparancsolat is a szülők tiszteletére kötelez.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 155 éve született RUDYARD KIPLING brit író. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 35 éve hunyt el MÁRKUS LÁSZLÓ színész. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 45 éves TIGER WOODS amerikai golfozó. (Bővebben, idegen nyelvű könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 40 éves ELIZA DUSHKU albán származású amerikai színésznő, a Hajrá csajok!, az Ez a fiúk sorsa, Az új fiú, Az igazság órája, a Halálos kitérő és a Befejezetlen kézirat című film főszereplője.

– 70 éves MARTTI VAINIO finn atléta, a hosszútávfutás egykori kiválósága, Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes. Ma ünnepel még:

– JASON BEHR (1973) amerikai színész, a magyar képernyőkre is eljutott Roswell című filmsorozatban Max alakítója.

– BEN JOHNSON (1961) kanadai atléta, aki a szöuli olimpián szenzációs világcsúccsal nyerte a 100 méteres síkfutást, de doppingolás miatt eredményét megsemmisítették, őt pedig eltiltották.

– KRISTIN KREUK (1982) kanadai színésznő, a Smallville című sorozat főszereplője.

– BERTI VOGTS (1946) német labdarúgó, edző, a Borussia Mönchengladbach és az 1974-ben világbajnoki címet szerzett válogatott sztárja, majd az 1996-ban Európa-bajnokságot nyert válogatott szövetségi kapitánya, korábban a nigériai, utóbb az azerbajdzsán válogatott szövetségi kapitánya, a népszerű Terrier.

– ZSÉDENYI ADRIENN (1974) énekesnő, a Valahol egy férfi vár, a Motel és a Fekete rúzs című dal előadója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.