Mai évfordulóink – 2021. január 5.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. január 5., kedd

a Nap kél 7.31, nyugszik 16.08 – a Hold kél 23.22, nyugszik 11.16 órakor

mottó: “Nagy szerencsétlenség, hogy a népeknek vezetőikkel oly kevés szerencséjük van.” Friedrich Dürrenmatt

– Simon napja. Héber eredetű és meghallgatás jelentésű név, s a régi időkben való népszerűségére jellemző, hogy a Bibliában több mint féltucat Simon található. Ma Árpád, Ede, Ellák, Gáspár és Simeon nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent Nepomuki János és Oszlopos Szent Simeon emléknapja. Szent Nepomuki János nem tévesztendő össze Nepomuki Szent Jánossal, aki a XIV. században élt, mai szentünk pedig a XIX-ben. Ő cseh-német származású volt, de az Egyesült Államokban működött, 1852-től Philadelphia püspöke volt. Oszlopos Simeon Kis-Ázsiában született 390-körül, és hitének különös megvallásával tett szert máig ható hírnévre: élete utolsó harminc évében egy oszlop tetején imádkozott. “Úgy állt az oszlopán, mint messzire világító fény, amely sokak útmutatója és Krisztushoz vezetője lett.”

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 145 éve született KONRAD ADENAUER német politikus. Köln főpolgár-mestere, majd a porosz államtanács elnöke, a második világháború után pedig a német kereszténydemokrata mozgalom megszervezője, 1949-63 között az NSZK kancellárja volt. Az ő nevéhez fűződik a háborút vesztett Németország újjáépítése.

– 90 éve született ALVIN AILEY amerikai táncos, koreográfus. Saját balettegyüttesével járta a világot, és mindenhol nagy sikert aratott. Koreográfiáiban remekül egyesítette a klasszikus tánc hagyományait és az amerikai dzsessz elemeit.

– 260 éve született DIÓSZEGI SÁMUEL lelkész, botanikus. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 100 éve született FRIEDRICH DÜRRENMATT svájci író. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 955 éve hunyt el HITVALLÓ EDUÁRD angol király. Az akkoriban szokásos véres zűrzavarok közepette uralkodott, azidőtájt történt például, hogy Skóciában Macbeth – a shakespeare-i változattól eltérően – csatában megölte Duncant. Ez az esemény különben a mi Eduárdunk életében is szerepet játszott, ő fogadta be ugyanis Duncan fiát. Eduárd legnagyobb ellenfele bizonyos Harold volt, aki egész uralkodása alatt fenyegette trónját és életét. Hitvalló Eduárd egyébként szelíd, kegyes uralkodó volt, melléknevét főként a papság bőkezű támogatásával érdemelte ki, no meg azzal, hogy ő kezdte építtetni a katedrális-építkezés remekművét, a világhíressé vált Westminster-apátságot.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves DIANE KEATON amerikai színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 55 éves CSENGERI OTTILIA színésznő, táncosnő, a többi között az egykori Rock Színházban a Miss Saigon című musical közreműködője, majd a Budapesti Operettszínházban a Rómeó és Júlia című musical szereplője. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 90 éves ROBERT DUVALL amerikai színész, a Mint a villám, az Összeomlás, A szolgálólány meséje, a Geronimo, a Sztálin, az Apokalipszis most, a Keresztapa-filmek, A hatodik napon és a Tolvajtempó című film szereplője. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 80 éves MÁLNAY LEVENTE rendező, A tanítvány, a Pénzt, de sokat! és a Krízis című film, valamint az Öregberény című tévésorozat rendezője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.