Mai évfordulóink – 2021. január 21.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. január 21., csütörtök

a Nap kél 7.22, nyugszik 16.29 – a Hold kél 11.18, nyugszik 0.25 órakor

mottó: “… ha egyszer megismertük a nyomort, örökké hordjuk a nyomát, és semmivel sem törölhetjük le magunkról.” Blaise Cendrars

– Ágnes napja. Görög eredetű név, a tiszta, szűzies, szent jelentésű hagiosz szóból származik, amelyet Hagnosz formában már az ókorban is szívesen biggyesztettek a nevek elé. A “h” betű elhagyásával ezt vette át a latin, s miután a kereszténység hamar rájött, hogy nagyon hasonlít a bárány jelentésű agnus szóhoz, roppant népszerű lett. îgy természetesen a katolikus Európa valamennyi népe átültette a maga nyelvére, nálunk is a legelterjedtebb női nevek egyike, régebben sok királynénk viselte, többek között már III. István királyunk felesége is. Ma Menyhért nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent Ágnes és Páviai Szent Epifániusz emléknapja. Ágnes Krisztus után 304-ben szenvedett vértanúhalált, miután erőszakos kérőit kikosarazta, mire ők feljelentették, és kivégezték. Ő a szűzi ártatlanság védőszentje, szimbóluma pedig a bárány. Epifániuszt 466-ban szülővárosa, Pávia püspökévé szentelték, és működésének idejére esett a római birodalom bukása. Ő mindent megtett, hogy nyáját megóvja az erőszaktól, és sokszor eredménnyel is járt, de a történelem menetét persze nem tudta megakasztani. 497-ben hunyt el.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 60 éve hunyt el BLAISE CENDRARS francia költő, író. Legjobb szabad versei a modern költészet új formanyelvet teremtő alkotásai, prózai művei közül Az aranyt tartják legtöbbre a kritikusok. Művészetének fő témája a cselekvő “veszélyes” élet, s az egyszerű emberekkel való azonosulás. Sok tanulmányt riportot írt a filmről és a modern képzőművészetről.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 65 éves ROBBY BENSON amerikai színész, rendező, a Jeremy, a Sárkányszív, A Mikulás karácsonya és a Majom a havon című film szereplője, a Kisvárosi mesék, a Jóbarátok és a Sabrina, a tiniboszorkány című filmsorozat rendezője.

– 45 éves EMMA BUNTON angol énekesnő, BABY SPICE néven az egykori Spice Girls tagja. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 65 éves GEENA DAVIS Oscar-díjas amerikai színésznő, A légy, a Mondvacsinált hős, az Angie, a Thelma és Louise, a Viszem a bankot, a Beetlejuice, A földi lányok csábítók és az Utánunk a tűzözön című film szereplője. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 80 éves PLACIDO DOMINGO spanyol operaénekes. (Bővebben lásd külön posztban!) Ma ünnepel még

– GERGELY RÓBERT (1858) énekes, az Emmanuelle című film magyarított betétdalának egykori előadója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.