Mai évfordulóink – 2021. május 5.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. május 5., szerda

a Nap kél 5.21 nyugszik 20.01 – a Hold kél 3.21, nyugszik 13.18 órakor

mottó: “A nagy emberek meteorok; felemésztik önmagukat, hogy fénnyel árasszák el a világot.” Bonaparte Napóleon

– Györgyi napja. A György női változata, s a Georgina magyarítása révén alakult ki. Érdekes módon előbb Györgyike formában volt használatos, s ebből rövidült le, a Györgyike pedig megmaradt becézett formának. Ma Árvácska, Irén és Kocsárd nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Hildesheimi Szent Gotthárd ünnepe. A X-XI. században élt bencés volt, a niederaltaichi kolostor apátja, és házát a salzburgi érsekség egyik legjelentősebb kolostorává tette. Később a hildesheimi káptalan II. Henrik császár javaslatára egyhangúlag püspökké választotta, s működése alatt több mint harminc templomot épített, ezenkívül kórházakat, iskolákat alapított. Aszkétikus, szerzetesi életmódját magas hivatalában is megtartotta. 1038-ban halt meg, de emléke tovább élt, a mi III. Béla királyunk az ő oltalmába ajánlotta a szentgotthárdi ciszterci kolostort, és máig őrzi a nevét a róla elnevezett Szent Gotthárd-hágó is.

Ma: – Ma van a Mozgássérültek Esélyegyenlőségért Napja.
– Ma van az Atlétika Világnapja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 200 éve hunyt el BONAPARTE NAPOLEON francia hadvezér és államférfi. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 85 éve született Budapesten LÁZÁR ERVIN író. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 40 éves DANIELLE FISHEL amerikai színésznő és televíziós személyiség. Tízévesen kapta első szerepeit két színházi előadásban, A varázslatos Oz-ban és a Pán Péterben. Két évre rá lehetőséget kapott a Boy Meets World-ben vendégszereplőként és olyan jól helyt állt, hogy visszatérő karakter lett belőle, sőt végül rendszeres szereplő. 2013-ban főszerepet játszott a Boiling Pot-ban, majd a Disney Channel sikeres vígjátékában, a Riley a nagyvilágban-ban játszott, amelyből három évad készült.

– 50 éves ANETTE HOFFMANN dán kézilabdázónő, kétszeres olimpiai, világ- és kétszeres Európa-bajnok, a sydney-i olimpián a magyar válogatott legyőzésével aranyérmet szerzett válogatott sztárja. Ma ünnepel még:

– ADELE (1988) angol énekesnő, Oscar- és sokszoros Grammy-díjas, egy sor világsláger előadója, napjaink egyik legsikeresebb énekesnője.

– MARK KELLER (1965) német színész, a magyar képernyőkön is népszerű lett Cobra 11 című filmsorozat népszerű autópálya-rendőre, vagyis Andre Fux alakítója.

– SABRINA MARINUCCI (1969) olasz színésznő, a hozzánk is eljutott Pláza című filmsorozatban Rosa Bianco alakítója.

– ZIGMUND PÁLFFY (1972) szlovák jégkorongozó, a New York Islanders, a Los Angeles Kings és a Pittsburgh Penguins legendás játékosa, a válogatott volt kiválósága, a 2002-ben világbajnoki címet szerzett gárda tagja.

– MICHAEL PALIN (1943) brit színész, író, a legendás Monty Python-sorozat egyik írója és közreműködője, a Brazil, a Brian élete és A hal neve Wanda című film szereplője, a 80 nap alatt a Föld körül és A világ nagy vasutai című, nálunk is ismert rendhagyó útifilmsorozatok közreműködője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.