20 éve hunyt el JACK LEMMON

2021. június 27-én 20 éve hunyt el JACK LEMMON amerikai színész

Mint sok pályatársa, ő is legalul kezdte, s mint annyian, ő is világmegváltó tervekkel indult, a tekintélyes Harvard Egyetemet hagyta ott, hogy New Yorkba utazva színész legyen. Először a színház világát akarta meghódítani, de a színpad nem kért belőle. Pedig nagyszabású terveire így emlékezett később: “mentem, hogy megmentsem a halódó amerikai színházat”.

Színpadi kudarca után Hollywoodban próbált szerencsét, ahol 1954-ben állt először a kamerák elé, s rögvest hatalmas szakmai sikert aratott; a Mr. Roberts című filmjéért megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Ezután világsikerű filmek sorát forgatta, jórészt fergeteges vígjátékokban szerepelt, nálunk is jól ismert filmje a Legénylakás, a Van, aki forrón szereti, a Sógorom, a zugügyvéd, az Irma, te édes és a Furcsa pár, valamint pályája végefelé a Szomszéd nője mindig zöldebb és folytatása, amelyekben Walter Matthauval parádézott. Lemmon pár év alatt zseniális színésszé érett, s nagyságát az is jól mutatja, hogy nem hagyta beskatulyázni magát a komikus szerepkörbe. Drámai alakításai is éppoly hitelesek lettek, bizonyíték erre a Kína szindróma és az Eltűntnek nyilvánítva. Így azután az egykori komikus filmtörténeti bravúrokat vitt végbe; ő volt például az első színész, aki két különböző kategóriában is Oscar-díjat kapott, s ő az egyetlen férfi színész, akit kétszer tüntettek ki cannes-i nagydíjjal.

Egyébként az ő nevéhez fűződik az Oscar-átadási ünnepségek legrövidebb beszéde is. 1974-ben a Mentsétek meg a tigrist című filmben nyújtott alakításáért kapott aranyszobrocska átadásakor felment a pódiumra, majd így szólt: “Meg vagyok tisztelve, ez egy átkozottul nagy kitüntetés. 1959-ben írtam egy megfelelő beszédet, de azóta elfelejtettem.” (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható idegen nyelvű könyveket új, teljes árú vagy antikvár példányban próbáljuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged . Bookmark the permalink.