Mai évfordulóink – 2021. október 23.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. október 23., szombat

a Nap kél 7.14, nyugszik 17.42 – a Hold kél 19.05, nyugszik 10.01 órakor

mottó: “Ne bátorítson engem dalra, / aki vizet sohsem nyújt felém” Nagy Imre költő

– Gyöngyi napja. Magyar eredetű név, jelentése meglepően egyszerű: gyöngy. Ma Gyöngyvér, Ignác, Irén, Natália és Stefánia nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Az egyház ma tartja Kapisztrán Szent János emléknapját. 1724-ben XIII. Benedek pápa avatta szentté. /lásd: alább/

– Régen sok helyen a népi hagyomány szerint ma kezdték el a szobai világítást. Ez faluhelyen korábban szinte luxusnak számított, s a mesterséges világítást általában csak házimunkához engedélyezték maguknak.

Ma: – Ma van a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepe az 1956-os forradalomra emlékezve.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 65 éve tört ki a MAGYAR FORRADALOM, amely a szovjetek katonai beavatkozása után szabadságharccá változott, de pár napos hősies küzdelem után elbukott. * * *

– 130 éve született az Udvarhely vármegyei Mátisfalván PALLÓ IMRE operaénekes. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 100 éve hunyt el JOHN DUNLOP skót állatorvos. Ő a légtömlős kerékpárgumi-abroncs feltalálója. Találmányának értékesítésére gyárat alapított Angliában, ebből nőtt ki a világot behálózó, ma is működő Dunlop Rubber Co., a világ egyik legnagyobb gumiipari monopóliuma.

– 565 éve hunyt el KAPISZTRÁN SZENT JÁNOS olasz ferences rendi szerzetes. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves NÉMETH MIKLÓS atléta. Édesapja az olimpiai bajnok kalapácsvető, Németh Imre, úgyhogy volt kitől tehetséget örökölnie. A kis Miki az 1960-as úttörő-olimpián tűnt fel, amikor 90 méterre hajította el a kislabdát, így aztán el is dőlt a sorsa: mivel a kislabda-dobáshoz leginkább a gerelyhajítás hasonlít, arrafelé terelték edzői. S milyen jól tették, hiszen apja nyomdokaiba lépve ő is felért a legmagasabb csúcsra; a montreali olimpián 94 méter 58 centis világcsúccsal aranyérmet nyert. Természetesen büszke volt csúcsára, de nem féltékeny, hiszen visszavonulása után ő maga fejlesztett ki olyan gerelyt, amellyel túlszárnyalhatják eredményét. A cseh Zelezny meg is tette.

– 85 éves PHILIP KAUFMAN Oscar-díjas amerikai filmrendező és forgatókönyvíró, a Henry és June, a The Wanderers, Az igazak és a Sade márki játékai című film készítője, Az elveszett frigyláda fosztogatói, az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag, A Sade márki játékai és a Függőség című film forgatókönyvének szerzője.

– 65 éves DWIGHT YOAKAM amerikai színész, a Roswell, a Pengeélen, A Newton fiúk, a Pánikszoba és a Las Bandidas című film szereplője.

– 60 éves ANDONI ZUBIZARRETA spanyol labdarúgó, a Barcelona és a válogatott volt kapusa. Ma ünnepel még:

– KATE DEL CASTILLO (1972) mexikói színésznő, a magyar képernyőkre is eljutott Ramona és A vipera című tévésorozatok főszereplője, az előbbiben Ramona, az utóbbiban pedig Veronica alakítója.

– PELÉ /Edson Arantes do Nascimento/ (1940) brazil labdarúgó, háromszoros világbajnok, minden idők legjobb focistája, a “Fekete Gyöngyszem”.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.