90 éve született ANNIE GIRARDOT

2021. október 25-én 90 éve született ANNIE GIRARDOT francia színésznő

Színészi pályakezdése előtt nővérként hordta az ágytálat egy kórházban, talán ezért is maradt közvetlen, kedves, megközelíthető ember, sosem vett fel sztárallűröket, pedig oka bőven lett volna rá. Színpadi szereplését például rögvest a tekintélyes Comédie Francaise-ben kezdte, s még húszas éveit taposta, amikor egy darabban meglátva Jean Cocteau a háború utáni korszak legnagyobb drámai tehetségének kiáltotta ki. A filmesek is felfigyeltek rá, de nem az iparosok, hanem a művészek, így különösen figyelemreméltó, hogy kétszáz filmet forgatott. Nem volt persze valamennyi remekmű, de ha csak világsikerű filmjeit soroljuk, akkor is tekintélyes listát kapunk, köztük olyan emlékezetes mozikkal, mint a Rocco és fivérei, a Dillinger halott, a Santiago fölött esik az eső, A szoknyás zsaru és az Egy férfi, aki tetszik nekem.

Neki különben a magánéletben Renato Salvatore tetszett, három és fél évtizedig éltek együtt, ami a művészvilágban szinte csodaszámba menő rekord. Idősödő özvegyasszonyként talán még szimpatikusabb volt mint fiatalon, volt például egy filmje – A hölgy nem iszik, nem dohányzik, nem flörtöl, csak fecseg -, ami abszolút nem róla szólt, a sört például nagyon szerette. Erről bővebben olvashatunk Szerelemmel élni című önéletrajzi könyvében is, amelyben sajnos nagyon szomorú fejezetek is vannak; legnagyobb szerelme és férje, Renato Salvatore meghalt, közös gyermekük, Giulia pedig drogfüggő lett.

Ő viszont dolgozott tovább, hetvenévesen még remekelt A zongoratanárnő című filmben. Élete utolsó évtizedében egyedül élt Párizsban, gyakran metrón járt és dohányzott. Tíz éve hunyt el. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.