Mai évfordulóink – 2021. október 24.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. október 24., vasárnap

a Nap kél 7.16, nyugszik 17.40 – a Hold kél 19.36, nyugszik 11.06 órakor

mottó: “Csak az a nyomorúság győz, amellyel szemben lelket nem állítunk.” Reményik Sándor

– Salamon napja. A héber eredetű név jelentése szelíd, békés, s a névvel, illetve viselőivel már a Bibliában is találkozhatunk. A magyar nyelvben is régóta használatos, már egyik Árpádházi királyunk is viselte. Ma Rafael és Ráhel nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Az egyház ma Claret Szent Antal emléknapját tartja. Spanyol volt, s mivel akkoriban hazájában túl sok volt a pap, Rómába ment, hogy missziós munkára kérje magát. Belépett a jezsuita rendbe, de még nagyon sokat kellett várnia, míg álmait megvalósíthatta. Éppen megalapította a Szeplőtelen Szűz Mária Fiainak Missziós Társaságát, amikor végre kinevezték Santiago de Cuba érsekévé. 1851-ben érkezett a karibi szigetre, de hat év után visszahívták Madridba, hogy II. Izabella királynő gyóntatója legyen. Mivel eredetileg takácsként dolgozott, ő a takácsok védőszentje. Kubában nagy tiszteletnek örvendene, ha hagynák.

Ma: – Ma van az ENSZ Napja, annak emlékére, hogy 1945-ben ezen a napon lépett hatályba az ENSZ alapokmánya.
– Ma van Zambia nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 1970 éve született DOMITIANUS római császár. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 110 éve született ARKAGYIJ RAJKIN szovjet színész és humorista. A korabeli politikai kabaré jellegzetes képviselője volt, nálunk is nagy népszerűségnek örvendett, sokat vendégszerepelt hazánkban is.

– 420 éve hunyt el TYCHO BRAHE dán csillagász. II. Rudolf német-római császár és magyar király udvari csillagásza volt, s számos értékes meg-figyelést tett a bolygók mozgástörvényeinek és az álló csillagok helyzetének megállapítására vonatkozóan, s ezt később tanítványa, Kepler jól hasznosította. Kopernikusz megfigyeléseit helyesbíteni igyekezvén önálló – geoheliosztatikus – világképet alkotott, amelynek magyarországi visszhangja is nagyon jelentős volt.

– 25 éve hunyt el PATKÓS IRMA színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 80 éve hunyt el REMÉNYIK SÁNDOR költő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 50 éves CAPRICE BOURRET amerikai topmodell, színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 85 éves BILL WYMAN angol rockzenész, a Rolling Stones volt basszusgitárosa. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– KEVIN KLINE (1947) amerikai színész, a Dave, a Felelősségünk teljes tudatában, A hal neve Wanda, a Szorul a hurok, a Silverado, a Sophie választása, A Notre Dame-i toronyőr, az Irány Eldorádó és a De-Lovely című film szereplője.

– ADELA NORIEGA (1969) mexikói színésznő, a magyar képernyőkön is népszerű Titkok és szerelmek, valamint a Maria Isabel című tévésorozat főszereplője.

– PUZSÉR RÓBERT (1974) kritikus, műsorvezető.

– SVÁBY ANDRÁS (1967) újságíró, riporter, az ATV-n a Heti Napló című műsor műsorvezetője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.