620 éve született VALOIS KATALIN

2021. október 27-én 620 éve született VALOIS KATALIN angol királyné

“Kedvvel néznek rád az angyalok, mert te is, / Katám, olyan kedves vagy, mint egy angyal.” – így udvarol Shakespeare művében V. Henrik angol király a francia királykisasszonynak, de a zseniális angol drámaíró sorain általában nem érdemes a történeti hűséget számon kérni.

Az angol király ugyanis nem nagyon udvarolt Katalinnak, ez akkoriban nem is volt szokás, a konkrét esetben pedig az érzelmek szóba sem kerültek. Henrik sereggel vonult a franciák ellen, és a híres azincourt-i csatában fényes győzelmet aratott felettük. A sikeren felbátorodva célul tűzte ki a francia korona megszerzését, s majdnem sikerült is neki. A troyes-i szerződésben ugyanis rögzítette, hogy feleségül veszi VI. Károly leányát, Katalint, és a király halála után nem annak fia, hanem ő örökli a trónt. Shakespeare-nél persze a szerelem pecsételi meg a frigyet, mindenki boldog, a francia király fennkölt szavakkal adja áldását a fiatalokra, a valóságban azonban VI. Károly a nevét is alig tudta kinyögni, nem véletlenül kapta Örült melléknevét, évek óta gyámság alatt vegetált. Felesége, Izabella keverte a kártyákat, aki Shakespeare-nél az örök angol-francia barátságban bízva bocsátja útjára Katalint.

A valóságban persze csalódnia kellett. Katalin fiút szült, aki kilenchónapos korában megörökölte az angol, tizenegy hónaposan pedig a francia trónt, így a két özvegy kezébe került a hatalom. Katalin meg is rémült tőle, s egy Tudor nevű walesi nemes karjaiba menekült, akit egy fiúval ajándékozott meg, megszülve annak a Tudor-dinasztiának az első sarját, amely a Rózsák Háborúja után a trónt is megszerezte. De ezt Katalin már nem érte meg, 37 évesen ragadta el a halál. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.