70 éves SÖRÖS SÁNDOR

2021. október 27-én 70 éves SÖRÖS SÁNDOR színész

A Fűvészkert mellett nőtt fel, és ő is olyan vásott kölyök volt, mint a híres Pál utcai fiúk, szinte minden nap betört orral, szakadt nadrágban ment haza. Nem csoda hát, ha az egész környék megdöbbenve fogadta, amikor művészi ambíciói kiderültek. Előbb hegedülni tanult – az egykori nagy vagány hegedűtokkal a hóna alatt!? -, majd 18 évesen a Pinceszínházban ismerkedett meg a világot jelentő deszkákkal.

A Főiskola elvégzése után a Vígszínház szerződtette, és volt osztályfőnöke, Várkonyi Zoltán rögtön jelentős szerepekkel kínálta meg, volt például Mercutio a Romeo és Júliában. Később sem volt oka a panaszra, eljátszhatta a Kőműves Kelemen és a Danton halála címszerepét, valamint McMurphy-t a Kakukkfészekben és Álmos herceget a Vak Bélában. A film – illetve pontosabban a tévé – is hamar felfedezte, ismert mozija a Szép lányok ne sírjatok és a Hamis a baba, illetve híres – bár sokat bírált – tévésorozata volt az Űrgammák.

Jellegzetes hangját szinkronszerepek egész sorában hasznosította, egyike legfoglalkoztatottabb szinkronszínészeinknek, világsztárok egész sora szólalt meg általa magyarul, ő például Tom Selleck magyar hangja a Magnumban, és heteken át hallhattuk a Megveszem ezt a nőt című tévésorozatban is. 1991-ben különben a Nemzeti Színházba szerződött, ahol a kezdeti lendület után éppen “kifutottak” a darabjai, amikor az Űrgammák főszerepét megkapta, úgyhogy a szerencsével sem áll hadilábon. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.