Mai évfordulóink – 2021. október 26.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. október 26., kedd

a Nap kél 7.19, nyugszik 17.36 – a Hold kél 21.01, nyugszik 13.04 órakor

mottó: “Magadnál erősebb ellenfelet képzelj el, mielőtt gyengébbet gyötörnél.” Valluvar

– Dömötör napja. Görög eredetű név, az ókorban az így elnevezetteket a Földanya, azaz Demeter istennő kegyelmébe ajánlották. Ma Albin és Demeter nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Szent Demeter emlékét a keleti egyházak őrzik. A katonaszent Thesszáliában halt vértanúhalált 306-ban, és minket azért is különösen érdekel a személye, mert zománcképe rajta van a magyar Szent Koronán. De a görögök és a szlávok is nagyon tisztelik emlékét, ő Szaloniki védőszentje. A legenda szerint különben Sirmiumban született, vagyis a róla elnevezett Szávaszentdemeterben.

– A népi kalendárium szerint Dömötör napja a juhászok életében játszott fontos szerepet, mert ilyenkor számoltak el a gazdákkal. Ezért e hetet dömötörhétnek is nevezték, és sok helyen az elszámolás végeztével bálokkal ünnepelték a “juhász-újév” kezdetét.

Ma: – Ma van Ausztria nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 80 éve hunyt el ARKAGYIJ GAJDAR orosz író és költő.  (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 90 éves SZAKONYI KÁROLY író, dramaturg. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 60 éves DYLAN McDERMOTT amerikai színész, az Acélmagnóliák, A félelem börtönében, a Csoda New Yorkban, a Ki nevet a végén?, az Ügyvédek, a Hármasban szép az élet és a Texas Rangers című film szereplője.

– 85 éves PAUK GYÖRGY hegedűművész, a világ legnagyobb koncerttermeinek is megbecsült művésze, Mozart összes hegedűversenyének és Schubert összes szonátájának lemezre játszója, a londoni Royal College Of Music professzora. Ma ünnepel még:

– EBEDLI ZOLTÁN (1953) labdarúgó, a Ferencváros legendás játékosa, egykori válogatott középpályás.

– JACLYN SMITH (1945) amerikai színésznő, az eredeti Charlie angyalai című filmsorozat egyik főszereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.