Mai évfordulóink – 2021. október 28.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. október 28., csütörtök

a Nap kél 7.22, nyugszik 17.33 – a Hold kél 23.02, nyugszik 14.33 órakor

mottó: “Aki semmitől sem fél, van olyan hatalmas, mint akit mindenki retteg!” Friedrich Schiller

– Simon és Szimonetta napja. A héber eredetű név jelentése meghallgattatás. Ma Alfréd, Anasztázia és Tádé nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent Simon és Júdás Tádé apostolok emléknapja. Mindketten az Úr Jézus Krisztus apostolai voltak, és az ő életükről tudható meg a legkevesebb a Szentírásból. Simont Zelóta néven említi a Biblia, ami buzgóságára utal. Júdás Tádé tette fel Jézusnak a kérdést, hogy miért éppen nekik akarja kinyilatkoztatni magát. Legendájuk szerint mindketten vértanúhalált haltak, kettéfűrészelték őket. Ezért Simon a favágók, Júdás Tádé pedig a tanácstalanok védőszentje.

– A népi kalendáriumban jeles nap a mai, a Hegyalján például Simon-Júdás napján kezdték a szüretet. Máshol a tél kezdeteként tartották számon, sok népi rigmus, versike tanúskodik erről.

Ma: – Ma van Csehország, illetve Görögország és Ciprus nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 160 éve született ACSAY ANTAL piarista szerzetes, tanár, író. Hamar eljegyezte magát a tudományokkal és a Krisztusi tanokkal, így azután később ugyanolyan lelkesen tanított a budapesti tudományegyetemen pedagógiatörténetet és keresztény neveléstudományt. Kiválóan értett az egyházjoghoz is, s behatóan tanulmányozta a Szentírást. Számos nevelésügyi, filológiai és hittudományi tanulmányt írt, cikkei rendszeresen megjelentek a különböző lapokban és folyóiratokban. Lefordította és jegyzetekkel látta el Aeneas Sylvius Piccolomini – a későbbi II. Pius pápa – A gyermeknevelés című munkáját. Önálló tudományos műveket is közreadott, kiemelkedik közülük A humanisták és skolasztikusok küzdelme a XVI. század elején, A renaissance Itáliában, valamint a Lubrich Ágost emlékezete.

– 345 éve hunyt el JEAN DESMARETS DE SAINT-SORLIN francia író. Leghíresebb műve a Clovis avagy a keresztény Franciaország című eposza, A látnokok című vígjátéka pedig Moliére-t is megihlette. Kora egyik tekintélyes politikusa volt, részt vett a Francia Akadémia megalapításában, a tudós testület első üléseit az ő lakásán tartották.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 40 éves MILAN BAROS cseh labdarúgó. A Banik Ostrava csapatában alapozta meg hírnevét, onnan került be a cseh válogatottba is, és már első meccsén gólt rúgott a belgáknak. Le is csapott rá a Liverpool, így részese lehetett az angol klub 2003-as ligakupa-győzelmének. Később gy híján tíz csapatot is megjárt, volt az Aston Villa és a Galatasaray játékosa is. A válogatottban is sok szép győzelem részese volt, a csehek ugyanis a világ élvonalához tartoznak. Ünnepeltünk a 2004-es Európa-bajnokságon jutott fel eddigi pályafutása csúcsára, amikor a csehek elődöntőt játszottak a későbbi győztes görögökkel, s bár végül nem nyertek, öt góljával ő lett a torna gólkirálya. A 2006-os világbajnokság első két meccsén sérülés miatt nem játszhatott, és a cseheknek se ment a játék, a csoportból sem jutottak tovább. Összesen 93-szor játszott nemzeti színekben, és 41 gólt lőtt. Baros ma is focizik, bár a cseh FK Vigantice nem egy nagy név.

– 65 éves FRANK VERCAUTEREN belga labdarúgó, az Anderlecht és a válogatott egykori sztárja, majd az Anderlecht, most az Antwerpen vezetőedzője. Ma ünnepel még:

– CHARLIE /HORVÁTH KÁROLY/ (1947) énekes, a Jég dupla whiskyvel, a Könnyű álmot hozzon az éj, a Mindenki valakié, az Az légy, aki vagy és a Nézz az ég felé című dal előadója.

– BILL GATES (1955) amerikai üzletember, a Microsoft elnöke, a világ egyik leggazdagabb embere.

– JOAQUIN PHOENIX (1974) Oscar-díjas amerikai színész, a Majd megdöglik érte, a Halálkanyar, a Sade márki játékai, A falu, a Hotel Ruanda, A nyughatatlan és a Joker című film szereplője, a Gladiátor című filmben Commodus császár alakítója.

– JULIA ROBERTS (1967) Oscar-díjas amerikai színésznő, az Acélmagnóliák, a Micsoda nő, az Egyenesen át, A szerelem erejével, a Hook, A Pelikán-ügyirat, az Összeesküvés-elmélet, az Oltári nő, az Erin Brockovich, zűrös természet, A mexikói, az Amerika kedvencei, az Egy veszedelmes elme vallomásai, a Mona Lisa mosolya és az Ocean’s Twelve – Eggyel nő a tét című film főszereplője.

– DAPHNE ZUNIGA (1962) amerikai színésznő, a Spaceballs, A légy és a 800 mérföld az Amazonason című film szereplője, a nálunk is népszerű Melrose Place című sorozatban Jo Reynolds alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.