Mai évfordulóink – 2021. október 29.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. október 29., péntek

a Nap kél 7.23, nyugszik 17.31 – a Hold kél -, nyugszik 15.05 órakor

mottó: “Erős a bor, erősebb a király, még erősebbek az asszonyok, de az igazság a legerősebb.” Luther Márton

– Nárcisz napja. A név görög eredetű, s virágot jelent. Az első híres Nárcisz a mitológiából ismert; ő szeretett bele a folyóban megpillantott saját arcképébe. Ma Melinda, Teofil és Zénó nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– A görög egyházban ma ünnepelt több szent közül a két legfontosabb Római Szent Anasztázia és Szent Ábrámiosz. Anasztázia háromévesen árván maradt, kolostorban nevelkedett, majd 21 évesen szüzességet fogadott. Pedig gyönyörű ifjú lány volt, ám a római nemesifjak hiába környékezték. Mint ahogy nem tudták eltéríteni hitétől Decius császár keresztényüldöző katonái sem, ezért halálra kínozták. Ábrámioszt egy hírhedetten pogány falu papjává nevezték ki, és ő minden gúnyt, ütleget, szenvedést, nehézséget vállalva, szívós munkával elérte, hogy a rendíthetetlennek hitt pogány lakosok végül egy emberként vették fel a kereszténységet.

Ma: – Ma van Törökország nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 65 éve robbant ki a SZUEZI VÁLSÁG.
– 115 éve helyezték örök nyugalomra II. RÁKÓCZI FERENC Rodostóból hazahozott hamvait. * * *

– 50 éve hunyt el MACSKÁSSY GYULA rajzfilmrendező. Az 1950-ben megindult hazai rajzfilmgyártás első jelentős alkotói közé tartozott. Filmjeinek nagy részét maga írta, tervezte és rendezte. Egyik alkotója volt a népszerű Gusztáv-sorozatnak.

– 110 éve hunyt el JOE PULITZER magyar származású amerikai újságíró. Pulitzer József néven Makón született, de húszéves kora óta Amerikában élt. Részt vett az amerikai polgárháborúban, hírlapírói pályafutását a St. Louis-i Westlishe Post című lapnál kezdte, és sikeres riportjai révén hamarosan a lap politikai rovatvezetője lett, majd szerkesztője és társtulajdonosa. Jómódú szerkesztőként megvásárolta a Post Dispatch című napilapot, majd a The New York World című hírlapot. A The World főszerkesztőjeként neve bevonult a sajtótörténetbe, korszerű szerkesztési elveivel és szerkesztőségvezetési módszereivel ő vetette meg a modern újságírás alapjait. Világhírnevét azonban alapítványának köszönheti, amellyel lehetővé tette, hogy újságírói szak létesüljön a New York-i Columbia egyetemen. Ma a Pulitzer-díjat 12 kategóriában évente ítélik oda.

– 355 éve hunyt el JAMES SHIRLEY angol író, költő. Ő volt az utolsó reneszánsz drámaíró, s egyben a restaurációs társasági vígjáték előfutára. Több mint negyven darabot írt, s jelentősek pásztorkölteményei.

– 50 éve hunyt el ARNE TISELIUS Nobel-díjas svéd kémikus. A kémiai Nobel-díjat 1948-ban kapta “az elektroforézis és az abszorpciós analízis területén végzett kutatásaiért, különösen a szérumproteidek komplex természetével kapcsolatos felfedezéseiért”.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 50 éves WINONA RYDER amerikai színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 40 éves AMANDA BEARD amerikai úszónő, kétszeres olimpiai bajnok, az atlantai olimpián a győztes 4×100 méteres vegyesváltó tagja, az athéni olimpián pedig a 200 méteres mellúszás győztese, világbajnok és a 200 méteres mellúszás világcsúcstartója. Ma ünnepel még:

– RICHARD DREYFUSS (1947) Oscar-díjas amerikai színész, az American Graffitti, A cápa, a Harmadik típusú találkozások, a Hölgyem, Isten áldja!, a Mégis, kinek az élete?, a Koldusboton Beverly Hillsben, a Zsarulesen, a Holdfény Parador felett, A bűn királya, valamint a Rosencrantz és Guildenstern halott című film főszereplője.

– KATE JACKSON (1948) amerikai színésznő, a Piszkos trükkök, a Gyilkos csend és Az idegen című film főszereplője, “Charlie egyik angyala”.

– RUFUS SEWELL (1967) angol színész, A festőnő szerelmei, A velencei kurtizán, az Áldott a gyermek, a Lovagregény, A makrancos hölgy és a Holiday című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.