225 éve hunyt el HIERONYMUS MÜNCHHAUSEN

2022. február 22-én 225 éve hunyt el HIERONYMUS MÜNCHHAUSEN német báró

Nevét hihetetlen, jórészt kitalált történetei miatt őrizte meg az emlékezetet, meséivel méltán kiérdemelte “a lódítás bárója” kétes értékű címet. Pedig, ha megmarad a tényeknél, sem kellett volna szégyenkeznie, hiszen kalandokban volt része bőven. Alsó-Szászországban született, s fiatalon katonának állt, megjárta az orosz-török és az orosz-svéd háború harctereit. Aztán a braunschweigi herceg szolgálatába állt, aki Oroszországba nősült, s vele ment természetesen Münchhausen báró is.

A cári udvarban aztán szemtanúja volt az intrikáknak, megismerte az orosz népmesék világát, és történeteiben ügyesen vegyítette a tényeket és a legendákat, a csodálatos anekdotákat aztán úgy adta közre, mintha tényleg megtörténtek volna. Amikor a braunschweigi herceg kegyvesztett lett II. Katalin cárnőnél, neki is menekülnie kellett, Rigába költözött, ahol ő is megnősült, és 46 évet élt asszonyával békés nyugalomban, esténként egy pohár itallal a kezében, pipával a szájában mesélgette kalandjait barátainak. Felesége halála után aztán még egyszer sikerült botrányt keltenie, amikor 70 évesen újra megnősült, ám végül elfeledve és elszegényedve halt meg.

Emlékét azonban megőrizte az utókor, köszönhetően főként egy Rudolf Erich Raspe nevű írónak, aki már a báró életében megjelentette 17 hihetetlen kalandját, s elbeszélései a kor népszerű olvasmányai lettek. Münchhausen báró kalandjait azóta sokan feldolgozták, a világhíres író, Erich Kästner még forgatókönyvet is írt belőle, s a film szintén szép siker lett. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.