510 éve hunyt el AMERIGO VESPUCCI

2022. február 22-én 510 éve hunyt el AMERIGO VESPUCCI olasz tengerész

A történelem egyik legnagyobb igazságtalansága, hogy Amerika egy olyan ember nevét viseli, akiről még azt is feltételezték, hogy sosem járt az Újvilágban, miközben Amerika felfedezőjének be kell érnie egy ország keresztapaságával. Vespucci maga persze mindent megtett, hogy érdemeit nagyobbnak mutassa be a valóságosnál. Szerette volna híres felfedezőnek feltüntetni magát, pedig mindössze egyszer járt Amerikában. Egy portugál expedíció tagjaként utazott – különben ezen az úton fedezték fel a riói tengeröblöt, s nevezték el Rio de Janeirónak -, de a gazdag pártfogóinak írt leveleiben már négy útjáról tesz említést.

Útibeszámolói egyébként ránk maradtak, de inkább gazdag fantáziáról és finom irodalmi stílusról tanúskodnak, semmint személyes élményekről. Kiváló íráskészségének köszönhetően azonban élménybeszámolói népszerű olvasmányok voltak, s bár akkoriban az Újvilágot általában Indiáknak hívták, egyre többen kezdték úgy emlegetni, mint a földrészt, amelyről Amerigo írt.

Amerika elnevezésében egy Martin Waldseemüller nevű író a tettes, aki éppen 515 esztendeje, 1507-ben adta ki híres könyvét, amelynek függelékeként mellékelte Vespucci leírását, s javasolta, hogy az új földrészt Amerigóról nevezzék el Amerikának. Javaslata sajnos hamar elterjedt, s később már hiába derült ki, hogy Kolumbusz azt a földrészt fedezte fel, amelyen Vespucci is járt, a megszokott néven már nem lehetett változtatni.

Pedig a nagyotmondó firenzei nem érdemelte meg a megtiszteltetést, ez volt a véleménye az utókornak is, a neves természettudós, Humboldt egyenesen azt állította: “Ami a nagy kontinens általános elismert és sok évszázados használatban szentesített nevét illeti, ez az emberi igazságtalanság emlékműve”. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.