80 éve hunyt el STEFAN ZWEIG

2022. február 23-án 80 éve hunyt el STEFAN ZWEIG osztrák író, költő

Világjáró ember volt, sokszor kedvtelésből utazgatott, voltak esetek azonban, amikor a politikai viszonyok elől kellett menekülnie. Bécsben született és Brazíliában hunyt el, s élete során bejárta szinte az egész világot. Közben persze meg-megpihent, és írogatott – a világirodalom nagy szerencséjére, mert az általa írt versek, novellák, esszék nélkül szegényebb lenne kultúrkincsünk.

Gyűlölte a háborút, ami persze teljesen érthető, de amiben ő különbözött az egyszerű emberektől, hogy tehetsége jogán és segítségével gyűlöletének remekül megírt irodalmi alkotásokban adott hangot. A háború ellen született a Jeremiás című drámája és a Sakknovella című műve, de nemcsak a társadalmi tragédiák foglalkoztatták, nagyon értett az emberi tragédiák lélektanához is, erről tanúskodik a Nyugtalan szív című, egyetlen igazi regénye. Prózáját nem véletlenül tartják a freudizmus egyik legjellemzőbb irodalmi megnyilvánulásának. Legnagyobb sikereit azonban regényes életrajzaival, arcképeivel aratta, monográfiáiban amellett, hogy felhasználta a tudomány eredményeit, megpróbált a bemutatott személyiség mélyére hatolni, s feltárni titkait. Ugyanezt elvégezte önmagával is, s ezért izgalmas a Búcsú a tegnaptól című, egyébként kultúrtörténeti jelentőségű önéletrajza.

De hiába emelte fel a szavát a háború, az erőszak, a gyűlölet, az embertelenség ellen, s hiába menekült előle a Föld túlsó felére, mégis a halálát okozta; 1942-ben, a németek háborús sikerei hallatán elkeseredésében öngyilkos lett. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Nyugtalan szív, a Csillagórák és a Stuart Mária című könyvét kínálja, antikvár példányban. 

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.