85 éve született ZSIVÓTZKY GYULA

2022. február 25-én 85 éve született ZSIVÓTZKY GYULA kalapácsvető

Kilencévesen meghalt az édesapja, bátyjával együtt beteges édesanyja nevelte fel, nagy szegénységben. Nem is álmodott világhírnévről, a kalapácsvetéshez pedig a vak véletlen vezette el. Az 1952-es helsinki olimpia idején – amikor kalapácsvetésben Csermák József olimpiai bajnokságot nyert – Zsivótzky éppen rakodómunkás volt egy vastelepen, ahol a kezébe akadt egy lyukas mérlegsúly, amit aztán hazavitt, kiöntötte ólommal, s az lett az első kalapácsa, amelyet a baromfiudvarban dobálgatott.

Az ötvenes évek végén tűnt fel, amikor bronzérmet nyert az Európa-bajnokságon, majd a római olimpián ezüstérmet szerzett. 1962-ben ő nyerte az Európa-bajnokságot, de a tokiói olimpián ismét be kellett érnie a második hellyel. Mumusa, a szovjet Romuald Klim győzte le, így Zsivótzky hiába dobott világcsúcsot Debrecenben, a mexikói olimpián sem ő volt a favorit. Ráadásul a 13-as rajtszámot kapta, így utolsóként állt a dobókörbe. Az ötödik sorozatban aztán akkorát dobott – 73,36-ot -, hogy Klim nem tudta túldobni, így végre elérte minden sportoló álmát, és az olimpiai dobogó legfelső fokára állhatott. S ehhez vegyük hozzá, hogy egy félrediagnosztizált perforált vakbél és a néhány nem egészen sikeres műtét miatt még az élete is veszélyben forgott.

Még talán eséllyel indulhatott volna a montreali olimpián is, de magánéleti válsága miatt inkább abbahagyta a versenyzést. Tehetségét fiai is örökölték, a kisebbik Gyula élvonalbeli labdarúgó, Attila pedig klasszis tízpróbázó lett. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.