Mai évfordulóink – 2022. február 25.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2022. február 25., péntek

a Nap kél 6.32, nyugszik 17.23 – a Hold kél 2.51, nyugszik 10.57 órakor

mottó: “A nők állhatatosabbak a gyűlöletben, mint a szerelemben.” Carlo Goldoni

– Géza napja. Török eredetű név, a Geysa méltóságnévből alakult ki, és nagyon korán átvette a magyar nyelv is, hiszen már Szent István király apja, Géza fejedelem is viselte. Ma Cézár és Félix nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– A görög egyház Szent Tarázra emlékezik. Konstantinápolyi pátriárka volt, de csak úgy vállalta a tisztséget, ha az egyetemes zsinat rendezi a képrombolás körüli vitát. Taráz mélyen elítélte a képrombolást, és nagyon örült a 787-es niceai zsinat kedvező döntésének. Egyházi szolgálata során sokat tett a szegények segítéséért is. 806-ban hunyt el.

Ma: – Ma van Kuvait nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 315 éve született CARLO GOLDONI olasz író. A világirodalom egyik legnépszerűbb komédia-szerzője volt, másfélszáz vígjátékot írt, többet közülük ma is rendszeresen játszanak világszerte, különösen népszerű darabja a Két úr szolgája. A kritika műveinek fő erényeként ízes népi nyelvét és a cselekményvezetés mozgalmasságát szokta emlegetni, s ami ez utóbbit illeti, bizony az ő élete is kész regény. Vígjátékait olvasva alig hihető, hogy komoly és keresett ügyvéd volt, izgalmas szerelmi kalandjait már könnyebben el tudjuk képzelni. Volt is benne része elég, sokszor alig tudott elmenekülni botrányai helyszínéről. (A továbbiakat könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 85 éve született Budapesten ZSIVÓTZKY GYULA kalapácsvető. Kilencévesen meghalt az édesapja, bátyjával együtt beteges édesanyja nevelte fel, nagy szegénységben. Nem is álmodott világhírnévről, a kalapácsvetéshez pedig a vak véletlen vezette el. Az 1952-es helsinki olimpia idején – amikor kalapácsvetésben Csermák József olimpiai bajnokságot nyert – Zsivótzky éppen rakodómunkás volt egy vastelepen, ahol a kezébe akadt egy lyukas mérlegsúly, amit aztán hazavitt, kiöntötte ólommal, s az lett az első kalapácsa, amelyet a baromfiudvarban dobálgatott. (A továbbiakat lásd külön posztban!)

– 180 éve született KARL MAY német író. Cselekményes művei még ma is az olvasott ifjúsági regények közé tartoznak. Legismertebb regénye Az ezüst tó kincse, A medveölő fia és főleg a Winnetou. (Könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 60 éves ANCSIN JÁNOS jégkorongozó, az Újpesti Dózsa, majd a Dunaferr játékosa, kilencszeres bajnok.

– 85 éves TOM COURTENAY angol színész, a David Lean rendezte világsikerű Doktor Zsivago, valamint A hosszútávfutó magányossága, a Hazudós Billy, A Crossbow-akció és az Ivan Gyenyiszovics egy napja című film szereplője.

– 60 éves BIRGIT FISCHER német kajakozónő, huszonhétszeres világ- és nyolcszoros olimpiai bajnok, egykoron Kőbán Rita legnagyobb ellenfele. Ma ünnepel még:

– CHRISTIEN ANHOLT (1971) francia színész, a magyar képernyőkre is eljutott Az elveszett ereklyék fosztogatói című filmsorozatban Nigel Bailey alakítója.

– DOBÓ KATA (1974) színésznő, A miniszter félrelép, az Ámbár tanár úr, a Csak szex és más semmi, valamint a Szabadság, szerelem című filmek főszereplője.

– TEA LEONI (1966) amerikai színésznő, a Wyatt Earp, a Rosszfiúk, a Deep Impact, a Jurassic Park 3., a Hollywoodi történet, valamint a Dick és Jane trükkjei című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.