220 éve született VICTOR HUGO

2022. február 26-án 220 éve született VICTOR HUGO francia író

Talán nem volt még drámaíró, aki úgy robbant volna be a színházi életbe mint ő. Első drámája, az Ernani bemutatóján ugyanis összeverekedett a közönség. A konzervatívabb nézők óriási füttykoncertben törtek ki, amikor meghallották az első enjambement-nak nevezett versformát, de az új iránt fogékonyabb fiatalok a szerző pártjára álltak. Alig kezdődött meg a darab, amikor valaki felkiáltott: “Racine sohasem csinálna ilyet!” Erre felpattant Théophile Gautier: “Az ön Racine-ja egy semmirekellő, uram!” Szó szót követett, s végül a két tábor úgy elagyabugyálta egymást, hogy a színháztörténet csak az Ernani csata néven emlegeti a bemutatót. (Azon persze érdemes elgondolkodni, hogy egy mai színházi bemutató közönsége között találunk-e tíz embert, aki tudja, mi az enjambement, mert, hogy fel nem ismeri senki, az szinte bizonyos.)

Victor Hugónak nem ártott a botrány, sőt; egycsapásra ő lett a romantikusok vezére, a hamarosan kiadott A párizsi Notre Dame című regényével pedig általános elismerést és népszerűséget szerzett. Quasimodo története meghódította az egész világot, Hugo pedig pályája csúcsán tündökölt. Irodalmi vezérként annyi dolga akadt, hogy szinte nem maradt ideje a regényírásra, még “szerencse”, hogy politikai nézetei miatt száműzték, s így megírhatta élete másik fő művét, a Nyomorultakat. Ezek után joggal vélheti bárki, hogy Victor Hugo prózaíróként a legnagyobb, de nem. A kritika szinte egyöntetű véleménye szerint költői életműve a legcsodálatosabb. Azt pedig csak kevesen tudják, hogy kiváló képzőművész volt, rajzait Paul Klee műveivel emlegetik egy sorban. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Victor Hugo  Kilencvenhárom című művét kínálja, antikvár példányban. 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.