90 éve született OMAR SHARIF

2022. április 10-én 90 éve született OMAR SHARIF egyiptomi színész

Hogy fakereskedő édesapjától láthatta-e gyerekfejjel, miként kell az embernek elvernie a keresményét, azt nem tudjuk, de az bizonyos, hogy ő hamar rákapott erre. Fénykorában rendszeresen cikkezett róla a sajtó, amikor kisebb vagyonokat kártyázott el Las Vegasban vagy Monte Carlóban. Talán azért szerette a szerencsejátékokat, mert mindent a szerencsének köszönhetett.

Történt pedig, hogy kezdő arab színészként Hollywoodban téblábolt, amikor neszét vette, hogy éppen film készül Arábiai Lawrence életéről. A főszereplő Peter O’Toole személyében már megvolt, ám mellette jelentős feladat jutott egy arab karakternek, ám a szerepre kiszemelt Alain Delon és Horst Buchholz is visszautasította az ajánlatot. Omar addig lebzselt a stúdiók környékén, mígnem észrevették, és főként jellegzetes arab kinézete miatt le is szerződtették. A film világsiker lett, Omar pedig befutott színész, aki persze kezdetben karakteres fizimiskájának köszönhette sikerét.

A hatvanas években a nők egyik legnagyobb bálványa lett. Egymás után forgatta világsikerű filmjeit, amelyek közül hozzánk is sok eljutott, például az immár klasszikus remekmű, a Doktor Zsivágó, valamint a Funny Girl, a Dzsingisz kán, a Mackenna aranya és A betörés. Népszerűségéhez hozzájárult titokzatossága is, életéről alig árult el valamit, szerelmi ügyei is nagy titokban folytak, s bár olyan filmbéli partnerei voltak, mint Sophia Loren, Ingrid Bergman és Barbra Streisand, a pletyka nem hozta össze velük.

Egyedül szerencsejáték szenvedélye kapott nagy nyilvánosságot, de nem is lehetett titkolni, hiszen állandó vendége volt a leghíresebb kaszinóknak, ahol súlyos dollárezreket vert el nap mint nap. Egy időben a sármos színész volt az éjszakai élet egyik császára, aki kaszinókban múlatta az időt, persze gyönyörű nők társaságában, bár elmondása szerint egyedül a feleségébe volt szerelmes, akivel két évtizeden át élt. Játékszenvedélyében nem ismert mértéket, passziója még a munkáját is befolyásolta, egy-egy nagyobb kártyacsata miatt a forgatást is elhalasztotta.

Az állandó éjszakázás és a napi száz szál cigi persze megtette kártékony hatását, de legalább szívinfarktusa és bypass műtétje után felhagyott káros szenvedélyeivel. Élete alkonyán már nem is bridzselt, csak odahaza baráti társaságban. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.