450 éve hunyt el V. PIUS pápa

2022. május 1-jén 450 éve hunyt el V. PIUS pápa

Fiatalon szerzetes volt, s annyira megtetszett neki a kolostori élet, hogy később pápaként is a szerzetesi erények elterjesztésén fáradozott. Buzgalmáért később ugyan szentté avatták, akkoriban azonban nemigen örültek intézkedéseinek.

Azt még csak-csak lenyelték, hogy megtiltotta az egyházi személyek mindennemű felesleges fényűzését, de azt már sokan nehezményezték, hogy betiltotta a bikaviadalokat, és külön rendőri erőket mozgósított a kocsmai vigadozások és az akkoriban igencsak elterjedt kockajáték ellenőrzésére. De amikor aztán elrendelte, hogy megszabott időn belül távolítsák el Rómából az örömlányokat, maga a hatóság szabotálta el a rendelet végrehajtását, hogy elkerülje az általános népharag kitörését.

A derék pápa kíméletlenül fellépett mindenfajta pazarlás ellen, drasztikus intézkedések egész sorát vezette be. A korabeli “Pius-csomag” azonban végül mégis megértő fogadtatásra talált a nép körében, amely főként annak volt köszönhető, hogy a szigorú reformok végrehajtását – mai magyar ember alig hiszi – önmagán és udvarán kezdte. Uralkodása alatt például egyetlen új ruhát sem varratott magának, szalmazsákon aludt, és kimondottan szegényesen étkezett. Kínosan ügyelt arra, hogy rokonait, ismerőseit még véletlenül se juttassa előnyökhöz, már a bíborosok noszogatták, hogy ne mellőzze teljesen a barátait. De nem fogadta meg a tanácsukat: “Isten nem azért tett pápává, hogy saját véreimről, hanem hogy Egyházáról gondoskodjam” – mondotta. Szent ember volt, no! (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.