170 éve született ANTONI GAUDI

2022. június 25-én 170 éve született ANTONI GAUDI katalán építész

Nem volt a szokásos értelemben vett építész, inkább a középkori építőmesterekhez hasonlítható. Világhíres alkotása, a barcelonai Sagrada Familia sem szokványos módon, rajzasztalon előre pontosan megtervezve készült, ahogy az ember elvárná egy ilyen hatalmas templom esetében. Gaudí a terveket nem lerajzolta, hanem megálmodta; saját bevallása szerint ugyanis az álmában kapott sugallatok hatására alkotott. Reggelente szépen kisétált az építkezésre, s ott elmondta a munkásoknak, mit álmodott, akik ennek megfelelően folytatták a munkát.

Szinte hihetetlen, hogy Barcelona máig egyik legnagyobb lakóházát, a Casa Milát sem kiviteli tervek alapján, hanem néhány egyszerű kis vázlat nyomán építették fel, s az épület ma is áll. Gaudí különben csak az épületek alkotása során rögtönzött, egyébként tervszerűen élt, a Güell park építkezésére például minden nap pontosan délután háromkor ment ki, a munkásokat maga köré gyűjtötte, s meghatározta nekik, mit csináljanak másnap háromig. Gaudí teljesen szokatlan stílusát és egyedi művészetét sokáig nem nagyon értették, épületeit giccsesnek tartották, egy kritikusa szerint “a Sagrada Familia a sztriptíz-golyóstollak és a zenélő fogkefék szellemi rokona”.

Szegény mestert nagyon megviselte az elutasítás, élete alkonyán magányos vándorként rótta Barcelona utcáit, amikor egy sétája során a villamos elütötte, a rongyos öregembert a szegények kórházába szállították be, s a modern spanyol építészet legnagyobb mestere végül ott is halt meg. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.