560 éve született XII. LAJOS francia király

2022. június 27-én 560 éve született XII. LAJOS francia király

A Valois-Orléans családból származott, dédapja V. Károly király volt. XI. Lajos király halála után szeretett volna VIII. Károly király gyámja lenni, de bebörtönözték. Végül VIII. Károly halála után, 1498-ban mégiscsak trónra került, s egy évre rá elvette elődje özvegyét, Bretagne-i Annát. Mivel nagyanyja – Lajos orleans-i herceg felesége -, Valentina a milánói herceg lánya volt, XII. Lajos igényt emelt Milánóra is, és elfoglalta a hercegséget. Később Nápoly ellen vonult, de terve nem sikerült, sőt Milánót is elvesztette. 1509-ben belépett a Velence ellenes cambrai ligába, s személyesen vonult Felső-Olaszországba. Erre II. Gyula pápa létrehozta a francia ellenes Szent Ligát. 1512-ben még a francia seregek győztek Bresciánál és Ravennánál, 1513-ban azonban a svájciak Novaránál megverték Lajos seregeit, VIII. Henrik angol király és Miksa német császár pedig már Franciaország területére is benyomult. Lajos erre kénytelen volt békét kötni, és lemondott Milánóról.

Egyébként igen békés, szelíd uralkodó hírében állt, nem csoda, hogy annyi ellensége volt, mint égen a csillag, teljesen kilógott ugyanis a korabeli uralkodók sorából, s ezáltal igencsak rossz példát mutatott az alattvalóknak. Például rendkívül békésen kormányzott, jóságos uralkodásával még a “le Pere du peuple” – A nép atyja – melléknevet is kiérdemelte, miközben Angliában a bősz VIII. Henrik ült a trónon. Az is csípte koronás “kollégái” szemét, hogy leszállította az adókat, így amikor aztán II. Gyula pápa Szent Ligát szervezett ellene, alig győzte a jelentkezőket regisztrálni. Az összefogás azonban felemás eredménnyel járt; a csatatéren megverték ugyan Lajos hadait, ő azonban élve maradt.

Ekkor aztán VIII. Henrik ravaszul békejobbot nyújtott neki, és feleségül adta hozzá húgát. Mária hercegnő csodás szépségű 18 éves lány volt, Lajos pedig 52, az egykorú beszámoló szerint: “roskatag, öreg és ragyás”. A frigy 1514. augusztus 13-án köttetett, s nem telt el öt hónap, a kellemetlen francia király halott volt. (Kalendárium Press)

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.