45 éve hunyt el MARIA CALLAS

2022. szeptember 16-án 45 éve hunyt el MARIA CALLAS görög operaénekesnő

Csodálatos hangja volt, de sokat küszködött vele, volt hogy elment, aztán rendbejött, de pályája végefelé megesett, hogy félbe kellett szakítani az előadást, mert nem tudta folytatni az éneklést. Ennek ellenére valódi világsztár volt, s hírnevéhez hozzájárult zavaros magánélete is. Nem volt könnyű vele, se művészként, se emberként, a milánói Scalában például gyakran rendeztek botrányos jeleneteket vetélytársnőjével, a szintén csodálatos Renata Tebaldival.

Magánélete sem nélkülözte a viharokat, fiatalon hozzáment egy Meneghini nevű impresszárióhoz, aki meglehetősen kapzsi ember volt, “ha hallani akarják a feleségemet, fizessék meg” – mondogatta, és feleségében sokkal inkább jó pénzkereseti forrást látott, semmint szeretnivaló nőt. Szegény Maria is rájött erre idővel, és a zűrös üzleti ügyeiről elhíresült görög milliárdos, Aristoteles Onassis karjaiban keresett menedéket. Ellentmondásos viszonyuk állandó témát adott a sajtónak, többet találgatták, feleségül veszi-e a gátlástalan milliárdos, mint azt, hogy milyen szerepet énekel legközelebb. A színpadon oly büszke művésznő különben teljesen Onassis hatalma alá került, amint írták: “beszél, ha Onassis beszélni akar, hallgat, ha Onassis szótlan, mosolyog, ha Onassisnak jó a hangulata”. Természetesen férjétől is elvált Onassis miatt, akit azonban akkortól már nem érdekelt, s végül Jackie Kennedyt vette el.

Maria Callas emléke máig él, a görög kormány egyszer 24 ezer dollárért vette meg harminc fehérneműjét, hogy elégesse, ne kerüljön erkölcstelen milliomosok birtokába. (Kalendárium Press)

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.