130 éve született MARINA CVETAJEVA

2022. szeptember 26-án 130 éve született MARINA CVETAJEVA orosz költőnő

Apja a Puskin Múzeum alapítója, anyja lengyel hercegi család leszármazottja volt, egyébként pedig kivételes zenei tehetség. A kis Marina tehát olyan családi környezetben nőtt fel, ahol bajosan lehetett volna más, mint művész. Ő az irodalmat választotta, hatévesen már verseket írt, tizenhatévesen pedig már nemcsak oroszul, de németül és franciául is kiváló rímeket  faragott.

Később szüksége is lett a biztos nyelvtudásra, hiszen a cári hadsereg tisztjéhez ment feleségül, aki a polgárháborúban a fehérek között harcolt, így a proletárdiktatúra győzelmekor a család jobbnak látta emigrálni. S bár a házaspár második gyermeke már idegenben született, nem bírták sokáig francia földön, a honvágy még a megtorlástól való félelemtől is erősebb volt szívükben, ezért hazatértek. A nagy fekete autó előbb lányukat vitte el, aki másfél évtizedet raboskodott Szibériában, majd Marina férjét, Szergej Efront tartóztatták le. Őt ki is végezték, bár ezt Cvetajeva sosem tudta meg. Mikor egyedül maradt fiával, óriási lelkierővel próbált életben maradni, még verselni is volt energiája, amint írták róla: “Alighanem Marina az egyetlen költő, aki képes volt hét esztendőt egy konyhában tölteni úgy, hogy nem ment rá sem a tehetsége, sem a munkabírása”.

Az egészsége azonban megsínylette, főként az idegei mentek tönkre, szörnyű veszekedéseket rendezett a fiával – franciául, hiszen a fiú oroszul sem tudott -, a gyerek nem értette, miért kell nekik Oroszországban szenvedniük. Marina egyre jobban rettegett attól, hogy fia öngyilkos lesz miatta, ezért inkább ő ölte meg magát. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.