175 éve született ANNIE BESANT

2022. október 1-jén 175 éve született ANNIE BESANT angol írónő, teozófus

Az irodalomtörténet nemigen tartja számon – legalábbis nem túl előkelő helyen -, annál inkább jelentős szerepet játszott a teozófia elnevezésű misztikus vallási szekta megalakításában. Magának a teozófia alapítójának, az orosz Helena Blavatszkijnak a tanítványa volt, s a rendkívüli asszonyt elkísérte térítő útjaira, így Indiába is.

Mesterével hihetetlen dolgokat műveltek, Madrasban például berendeztek egy “okkult szobát”, benne csodatévő szekrénnyel, amely aztán ámulatba ejtette a híveket. A szekrényről ugyan idővel kiderült, hogy duplafalú szerkezet, de addigra követőik annyira meg lettek babonázva, hogy a nyilvánvaló csalás sem ingatta meg őket hitükben. Helena szégyenében elhagyta Indiát – bár nem javult meg -, Besant asszony viszont maradt, és idővel ő lett a Teozófiai Társaság elnöke. Madrasban egy kisfiú személyében ő “talált rá” Krishnamurtira, a reinkarnálódott Megváltóra, aki szerinte egyszemélyben volt Buddha és Krisztus. Némiképp javít Besant asszony megítélésén, hogy Blavatszkijtól eltérően nem az anyagi haszonszerzés motiválta, s számos üdvös cselekedete maradt fenn.

Nagy szerepet játszott a keleti filozófiák európai megismertetésében, e célból 1905-ben hazánkban is járt, s az ő prózai szövege lett az alapja az első magyar Bhagavad-Gítá-fordításnak. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, illetve a naptárszolgáltatás megrendeléséhez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.