75 éves PIROS ILDIKÓ

2022. december 23-án 75 éves PIROS ILDIKÓ színésznő

Közel négy évtizedet töltött a Madách Színházban, utóbb egyebek mellett a Mikszáth különös házasságai, az Édes fiaim és a Hamlet című darabban játszott – ez utóbbiban Hamlet anyját, Gertrúd dán királynét alakította. Shakespeare hősnőit különösen jól ismeri, hiszen korábban volt már Desdemona, Lady Milford és Ophelia is.

De nem csak a színházszeretők ismerik, hiszen még nem volt húszéves, amikor első filmjét forgatta, s olyan népszerű alkotásokban játszott, mint A veréb is madár, a Hahó, öcsi!, a Kettévált mennyezet, a Gyertek el a névnapomra, a Macskajáték, a Lila ákác, az Emberrablás magyar módra és a Kakuk Marci. Külön említést érdemel két tévésorozata, a Rózsa Sándor és az Abigél, amelyeket ma is szívesen tűznek műsorukra a tévécsatornák.

Egyike legszebben beszélő színészeinknek, ami nem csoda, hiszen a pontos artikulációt már gyermekkorában elsajátította, amikor gyógypedagógus nagypapájának süketnéma tanítványai vigyáztak rá, s velük ugyebár nem lehet zárt szájjal, foghegyről beszélni. Mire iskolába ment, már olyan szépen beszélt, hogy sorra nyerte a szavalóversenyeket, de akkor még magyartanárnak készült, mert legjobban az irodalom érdekelte. A gimnáziumban tagja volt az iskolai színjátszó csoportnak, s végül az édesanyja biztatására jelentkezett a Színművészeti Főiskolára. De jól tette! (Kalendárium Press)

This entry was posted in magyar évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.