405 éve született MADELEINE BÉJART

2023. január 8-án 405 éve született MADELEINE BÉJART francia színésznő, Moliére kedvese

Korának egyik leghíresebb színésznője volt, idősebb is később híressé vált kedvesénél, így amikor Moliére megismerte, már komoly tekintélyt szerzett. De nemcsak tehetséggel áldotta meg a Teremtő, hanem kivételes szépséggel is, nem véletlen hát, hogy a fiatal Jean-Baptiste Poquelin fülig beleszeretett. Az sem zavarta, hogy Madeleine férjes asszony volt, ráadásul az ura épp azt a színtársulatot vezette, amelyben Moliére színészi pályáját kezdte. Madeleine engedett a fiatal színész ostromának, viszonyuk azonban Béjart úr fülébe jutott, s a direktor rövid úton kipenderítette a szépreményű ifjút a társulatból.

Legnagyobb megrökönyödésére azonban Madeleine vele tartott, együtt alapították az Illustre Théatre-t is, Moliére pedig ekkor vette fel művésznevét, hogy a botránnyal ne hozzon szégyent kárpitos apja nevére. A szerelmesek ezután évekig osztoztak jóban-rosszban, s mire Moliére híres drámaíró lett, a legtöbben azt hitték, hogy Madeleine a törvényes hitvese. Ezért is követte óriási felháborodás, hogy az idősödő Moliére feleségül vette a tizenkilencéves Armande Béjart-t, akit Madeleine húgának mondtak, de a nagy korkülönbség miatt sokan a lányának tartottak. S eképp az apja nem is lehetett más, mint maga Moliére, aki a vérfertőzés vádját élete végéig nem tudta lemosni magáról. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.