140 éve született NAGY LAJOS

2023. február 5-én 140 éve született NAGY LAJOS író

A XX.  századi magyar prózairodalom egyik kimagasló alakja volt, a Nyugat című folyóirat Árkádia rovatát szerkesztette, 1934-ben megjelent Kiskunhalom című könyve pedig remekmű, a magyar szociográfia úttörő jelentőségű alkotása.

Nagy tekintélynek örvendett, egyedül felesége, Szegedi Boris mert szembeszállni vele. Nagy Lajos még csak udvarolgatott neki, de Boriska már teljesen az “uralma alá vonta”. Amikor Nagy Lajos megkapta a Baumgarten-díjat – a vele járó tekintélyes summával egyetemben -, Boriska az első könnyes gratulációk után rögvest a piszkos anyagiakra terelte a szót, s mondván, hogy Nagy Lajos nem tudja beosztani a pénzt, el is vette tőle. “Majd én kezelem – mondta neki -, maga pedig kap öt pengő zsebpénzt naponta.” Szegény kitüntetettnek alig sikerült az összeget feltornáznia napi hét pengőre.

A tréfát félretéve, Nagy Lajos sokat köszönhetett Szegedi Borisnak, mert művészileg értő alkotótársra talált benne – sokszor már nem is tudták melyik novellát ki írta -, ugyanakkor felesége polgári biztonságot teremtett az egyébként igencsak könnyelmű író munkájához. A Szegedi Boris által megkövetelt “pénzügyi fegyelem” persze sok humor forrása volt, sőt, megjelent Nagy Lajos írói műveiben is. Jó példa erre az Oroszlánvadász című novellája, amelyben a főszereplő azért szívja fordítva a cigarettáját, hogy hamarabb elégjen a márkajelzés, miáltal csökken a veszélye annak, hogy felesége rajtakapja drága cigaretták füstölésén. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.