235 éve született KISFALUDY KÁROLY

2023.  február 5-én 235 éve született KISFALUDY KÁROLY költő, író

Ő volt az első sikeres magyar színpadi szerző, az első író hazánkban, aki pusztán írásaival szerezte hírnevét. Pedig élete első háromnegyedében nem sok jel mutatott későbbi páratlan sikereire. Mivel szülésébe belehalt az édesanyja, az apja gyerekkorától gyűlölte, még gimnazista fiát is gyakran meglátogatta Győrben, hogy alaposan elverje. Nem csoda, hogy a fiú nehezen tűrte a regulákat, így amikor egyszer a tanára is megpofozta, hozzávágta a tintatartót, s ezzel véget is ért gimnazista pályafutása.

Katona lett, a napóleoni háborúk frontjain kezdett írogatni, de nem volt nagy véleménnyel műveiről, ezért leszerelése után festeni kezdett, s abból próbált megélni. Nem ment könnyen, már majdnem éhenveszett, amikor a székesfehérvári színtársulat Budán előadta A tatárok Magyarországon című darabját. Az előadás fergeteges sikert aratott, még a császárné is megnézte, s mivel tetszett neki, hősünk egycsapásra befutott szerző lett. Népszerűségéhez hozzájárult rokonszenves egyénisége is, amolyan jóravaló korabeli playboy volt, aki ha éppen nem írt, akkor a pesti kávéházakban múlatta az időt, és állandóan udvarolt. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.