230 éve hunyt el CARLO GOLDONI

2023. február 6-án 230 éve hunyt el CARLO GOLDONI olasz író

A világirodalom egyik legnépszerűbb komédia-szerzője volt, másfélszáz vígjátékot írt, többet közülük ma is rendszeresen játszanak világszerte, különösen népszerű darabja a Két úr szolgája. A kritika műveinek fő erényeként ízes népi nyelvét és a cselekményvezetés mozgalmasságát szokta emlegetni, s ami ez utóbbit illeti, bizony az ő élete is kész regény.

Vígjátékait olvasva alig hihető, hogy komoly és keresett ügyvéd volt, izgalmas szerelmi kalandjait már könnyebben el tudjuk képzelni. Volt is benne része elég, sokszor alig tudott elmenekülni botrányai helyszínéről. Sok esete kívánkoznék vígjátékba, fiatalon például egy reménybeli szerelmének szolgálólánya alaposan megkopasztotta. Őszinte lelkesedéssel hódolt a gyengébb nemnek, még amolyan “szereposztó díványa” is volt, de nem szégyellte a dolgot, önéletrajzában nyíltan be is vallotta. Egyik színésznő szerelmének – aki különben férjes asszony volt – a beteljesülés reményében színházi rangjánál jóval fajsúlyosabb szerepet írt, később maga is beismerte: “szélhámos módon jártam el”. Az eset miatt az egész társulat fellázadt ellene, ő pedig – nem először – kereket oldott.

De nem csak ő csábította el más feleségét, maga is elnyerte méltó büntetését, őt is sokszor megcsalták. Igazából azonban nem haragudott rájuk, tisztában volt ugyanis vele – amint műveiben is gyakran fejtegette -, hogy a nők ezernyi fegyverrel rendelkeznek a gyenge férfiak legyőzéséhez; “ugyan ki tudna ellenállni egy nőnek, akinek van ideje latba vetni minden fortélyát?” – tette fel a költői kérdést.” Senki, végül Goldoni, a bővérű velencei kalandor is csak megnősült. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.