40 éve hunyt el ARTHUR KOESTLER

2023. március 1-jén 40 éve hunyt el ARTHUR KOESTLER magyar származású író

A neve alapján egyáltalán nem egyértelmű, hogy magyar emberről van szó, askenázi zsidó családban született Kösztler Artur néven Budapesten. Amikor 14 éves volt, nagyiparos apja a vállalkozását – és persze a családját – Bécsbe költöztette, s ezzel megkezdődött Arthur élethosszig tartó kalandjainak sorozata.

Élete kész kalandregény, ő volt például az egyetlen újságíró, aki egy Zeppelin léghajó fedélzetén átrepült az Északi-sark felett. De dolgozott kibucban Palesztinában, szolgált az idegenlégióban és a brit hadseregben, kalandvágyból belépett a német kommunista pártba, megjárta a Szovjetuniót és a spanyol polgárháború frontjait, a Franco rezsim halálra is ítélte, száz napig ült a siralomházban, mígnem az angolok közbenjárására kiszabadult. De raboskodott ő angol börtönökben is, amelyeket különben melegen ajánlott mindenkinek, s neki volt összehasonlítási alapja bőven. Ha szabadlábon volt, jórészt Angliában élt, s bár a korabeli magyar hatóságoktól nem kapott beutazási vízumot, megmaradt igazi magyar embernek; szerette a focit és a pacalpörköltet.

Egyébként Magyarországra is a kalandvágy űzte volna, hiszen – amint Mikes György írta – barátai figyelmeztették rá: a szovjeteknek van egy listájuk azokról, akiket a legjobban szeretnének eltenni láb alól, és ő az első három között van. Jellemző különben, hogy Koestler, aki háromszor volt a Nobel-díjra jelöltek között is az első három aspiráns között, erre a listára sokkal büszkébb volt. Élete végén Parkinson-kór és leukémia kínozta, s végül 1983-ban a harmadik feleségével együtt öngyilkosságot követett el. (Kalendárium Press)

Jelenleg Sötétség délben című könyve kapható nagykereskedelmi forgalomban, ez 30% árkedvezménnyel rendelhető egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók and tagged . Bookmark the permalink.