155 éve született MAKSZIM GORKIJ

2023. március 28-án 155 éve született MAKSZIM GORKIJ orosz író

A Gorkij felvett neve, eredetileg Peskovnak hívták, s talán azért választotta magának a Keserű jelentésű szót, mert fiatalon bizony sok keserűség érte. Rendkívüli szegénységben nőtt fel, családjával egy kicsiny pincelakásban lakott, s hogy valami élelemhez jussanak, az iskola után csatornákban és szemétdombokon guberált. Emiatt persze sok megaláztatás érte, iskolatársai kiközösítették, még a padban sem akartak “egy csatornapiszkáló mellett ülni”. Nem is végezte el iskoláit, s annak ellenére, hogy már gyerekként tüdőbaj kínozta, dolgoznia kellett. Számos mesterséget kipróbált, volt gőzhajón mosogatófiú, tanonc egy ikonfestő műhelyében, inas egy cipőüzletben, de sehol sem volt maradása. Elkeseredésében még öngyilkosságot is megkísérelt.

Nem lett volna csoda, ha sok honfitársához hasonlóan ő is a vodkához menekül nyomora elől, de ő másfajta bódulatot keresett, s rákapott a könyvekre. Olvasmányélményei tették íróvá, bár amint egyik későbbi rajongója, Stefan Zweig írta: “igazi olvasókönyve az országút, igazi vezetője a belső géniusz, mert Gorkij költő volt, még mielőtt bármit olvasott volna, és művész, mielőtt a helyesírást megtanulta volna”. A Zweig által is említett őstehetség süt át minden írásán, ezért lettek művei, az Éjjeli menedékhely, Az anya, vagy a Jegor Bulicsov világszerte nagyrabecsült olvasmányok. Ő pedig a világirodalom emberként is leginkább tisztelt írója.

Szinte nem volt kortársa, aki ne szerette volna, egyaránt rajongással írt róla G.B. Shaw és Louis Aragon, Romain Roland és Bertolt Brecht, Ady Endre és Kosztolányi Dezső. Az általános szeretet okát talán Tolsztoj fogalmazta meg legjobban: “Ön jó ember, pedig megengedhetné magának, hogy rossz legyen”. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press Az anya, a Három ember, a Gyermekkorom,  az  Inasévek / Az én egyetemeim  és Az áruló című könyvét, Elbeszéléskötetét, valamint a háromkötetes Klim Szamgin élete című regényét kínálja, valamennyit antikvár példányban. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.