170 éve született VINCENT VAN GOGH

2023. március 30-án 170 éve született VINCENT VAN GOGH holland festő

Mozgalmas – és roppant érdekes – életet élt, s mivel csodás és viszonylag könnyen emészthető képeket festett, egyike a művészettörténet legnépszerűbb festőinek. Sokat csatangolt szerte Európában, s furcsa dolgaival mindenhol megdöbbentette az istenfélő polgárokat. Hágában például segített egy nincstelen, elhagyott, szerencsétlen sorsú nőn, ami annyira felháborította a derék katolikusokat, hogy a város művészei szóba sem álltak vele.

A posztimpresszionizmus egyik legnagyobb festője egyébként autodidakta művész volt. Nem véletlenül, hiszen különben is öntörvényű, saját világában élt. A festésen kívül semmi nem érdekelte, elhanyagolt öltözékben csavargott a világban, s akkor evett, ha volt mit. Orvosilag is igazolt elmebetegségben szenvedett, egyik rohama során vágta le a bal fülét is. Tette bizonyára a történelem egyik leghíresebb öncsonkítása, amely bár egy zseniális önarcképet eredményezett, viszont elmegyógyintézetbe zárták miatta.

A modern európai festészet egyik legmeghatározóbb egyénisége végül 37 évesen öngyilkos lett. Egy mezőn kóborolva fordította maga ellen revolverét, de vasszervezete miatt nem halt meg rögtön. Sőt, egy idő után fölkelt a földről, szépen visszament az intézetbe, és egyik pipát szívta a másik után, ám a golyót nem tudták eltávolítani a testéből. Igazi művészhez illő temetést kapott, egy kávéházban, a billiárdasztalon ravatalozták fel. Sírja köré napraforgókat ültettek. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press  Irving Stone Van Gogh élete című könyvét és a Ventus Libro albumát kínálja antikvár példányban. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.