105 éve hunyt el VAY SÁNDOR/SAROLTA

2023. május 23-án 105 éve hunyt el VAY SÁNDOR/SAROLTA  írónő

Családja orvosi eset volt, a híres elmegyógyász – Krafft-Ebing írt is róluk -, a nagyanyja például közel két évtizeden át ágyban feküdt, mert azt beszélte be magának, hogy béna, az anyja pedig idegrohamot kapott, ha meglátta a Holdat. Apja bolondériája akkor tört ki, amikor a várt fiú helyett lánya született, de mit neki a természet rendje, elhatározta, hogy lányát fiúként neveli fel. A kis Sarolta gyerekként tényleg azt hitte magáról, hogy fiú, s amikor felcseperedve rájött, hogy lány, már nem tudott – és nem is akart – változtatni ráerőszakolt nemén.

De egyáltalán nem rítt ki a legények közül, szivarozott, szívós gyakorlással megtanult italozni, sőt, még az udvarlás terén sem vallott szégyent. Egyszer megszöktetett egy vidéki színésznőt, akivel – Krúdy Gyula szerint legalábbis – három évig élt együtt egy bérelt Váci utcai lakásban. A grófnő 1889-ben fogott bele legmerészebb vállalkozásába, amikor – a lány szüleinek jóváhagyásával – feleségül vette a halálosan belészeretett Engelhard Máriát. Házaséletük részletei természetesen nem ismertek, de az bizonyos, hogy az ifjú asszony nem szenvedett hiányt semmiben, pedig nem jött rá, hogy férje valójában nő, egy levél tanúsága szerint gyereket is szeretett volna tőle.

Az íróként is hírnevet szerzett kedves szélhámos talán sosem bukik le, ha komoly anyagi nehézségei miatt fel nem jelenti az apósa, a rendőrségi fogdában derült ki ugyanis, hogy Sándor valójában Sarolta. (Kalendárium Press)

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók. Bookmark the permalink.