525 éve hunyt el GIROLAMO SAVONAROLA

2023. május 23-án 525 éve hunyt el GIROLAMO SAVONAROLA olasz szerzetes

Kezdetben kevés tehetséget árult el magáról, a tudományoktól előbb a művészetekhez menekült, de hiába, így aztán már fiatalon kiábrándulva a világi dolgokból lassanként a vallás felé fordult. A végső lökést szerelmi csalódása adta, a szomszéd lány ugyanis a kettejük közötti rangbéli különbségre hivatkozva kosarazta ki a szegény ifjút, aki erre szerzetesnek állt.

A domonkosok között hamar kiderült, hogy mégis rendelkezik egy kivételes képességgel; a szónoklás művészetével. Beszédeivel oly tekintélyre tett szert, hogy amikor a franciák elűzték a városból a Medicieket, a firenzeiek élére állt. Meghirdette Krisztus királyságát, és lelkes harcot indított a világ bűnei ellen. Naiv bátorsággal nekiment mindennek, ami szerinte ellentétes a krisztusi tanításokkal, még a művészeti alkotásokat is elpusztítandónak tartotta. A legtöbb bűnre azonban a pápaság környékén szétnézve bukkant, akkoriban ugyanis Szent Péter székét pénzért vásárolták, s az egyházfők erkölcstelensége nem ismert mértéket, nem elég, hogy szeretőket tartottak, de az utcalányok szolgálatásait is igénybe vették.

Mi sem természetesebb, hogy a pápa rögvest kiközösítette az őt bírálni merészelt szerzetest, mivel azonban így sem sikerült elhallgattatni, hamis perbe fogták, felakasztották, és máglyán megégették. Az ellene felhozott vádak különben hamisak voltak, pár éve még rehabilitálták is. (Kalendárium Press)

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.