545 éve született VII. KELEMEN pápa

2023. május 26-án 545 éve született VII. KELEMEN pápa

A híres Medici család sarja volt, s igencsak sima útja vezetett felfelé az egyházi ranglétrán, unokatestvére volt ugyanis X. Leó pápának, aki Firenze érsekévé és bíborossá tette. Aztán 1523-ban ő foglalhatta el Szent Péter trónusát, de hamar kiderült, uralkodása nem sok jóval biztatja az egyházi államot. Politikai téren hibát hibára halmozott, támogatta a török elleni harcot és a törököket egyaránt, aztán a franciák pártjára állt, miközben Németországban vészesen terjedt a reformáció. V. Károly császár annyira megelégelte dolgait, hogy fél évre még fogságba is vetette, hogy kivonja a forgalomból az örökös bajkeverőt. Miközben az egyházban és a főúri körökben elhatalmasodott az erkölcstelenség, Kelemen elszánt makacskodással akadályozta meg VIII. Henrik válását, mire a bősz angol király egész Angliát kivitte Róma fennhatósága alól, s megalapította az anglikán egyházat. Ekkortájt Kelemen már a Habsburgok pártját fogta, de elvtelen politikáját maga a császár sem becsülte.

Kelemen emberi tulajdonságait nehéz szalonképesen előadni, javára lehet írni viszont, hogy igazi Medici volt, bőkezűen támogatta a művészeteket, különösen Michelangelo, Benvenuto Cellini és Machiavelli köszönhet sokat neki. Gyengéit – sőt, bűneit – viszont vég nélkül lehetne sorolni, egy történetíró röviden így jellemezte: “fattyú, méregkeverő, szodomita és bűbájos volt, aki templomot is rabolt”. A “förtelmek burjánzásáról” a kortársak is elhűlve adtak hírt, pedig ők igen edzettek voltak, ritkán látni például annyi ocsmányságot, mint amit a Rómát feldúlt császári csapatok vittek véghez.

Mint annyi más pápa, Kelemen sem élt önmegtartóztató életet, egy afrikai szeretője gyermeket is szült neki, akit Rómában csak “a mór” néven emlegettek, mert vonásaiban erősen őrizte anyai ági afrikai őseinek külső jellemzőit. (Kalendárium Press)

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.