145 éve született ISADORA DUNCAN

2023. május 27-én 145 éve született ISADORA DUNCAN amerikai táncosnő

A modern táncművészet egyik legnagyobb hatású képviselője volt, aki főként a görög vázarajzok mozdulatait vitte színpadra, óriási sikerrel. Egyébként is vonzódott a képzőművészetekhez, kivált a szobrászathoz. Csodálta például Rodint, akit 22 évesen meg is látogatott, sőt táncolt is neki. Az idős szobrász el volt bűvölve, de Isadora elszökött tőle. Később sajnálattal így vallott e találkozásról: “Sokszor sajnáltam azt a buta félreértést, amely meggátolt engem abban az örömben, hogy szüzességemet az isteni Rodinnek ajánljam föl. Bizonyos, hogy ez gazdagította volna a művészetet és az egész világot.”

Érdekes adalék, hogy a később világszerte csodált művésznő önálló műsorral életében először Budapesten lépett fel, egészen pontosan 1902. április 19-én az Uránia Színházban.

Különös körülmények között halt meg. Egy sportkocsit kínáltak neki eladásra, ő azonban az üzlet nyélbeütése előtt próbautat kívánt tenni az autóval. Beült a kocsiba, elindultak, de hosszú, vörös selyemsálja az egyik kerékre tekeredett, és mire a sofőr megállította az autót, a nyakára szorult sál megfojtotta. (Kalendárium Press)

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.