245 éve hunyt el VOLTAIRE

2023. május 30-án 245 éve hunyt el VOLTAIRE francia író és filozófus

FRANCOIS-MARIE AROUET volt az eredeti neve, s korának legünnepeltebb irodalmára, a költészet valóságos fejedelme volt. “Veszélyes dolog igaznak lenni olyan dolgokban, amelyekben a hatalmon lévők tévednek” – írta a máig bölcs aranyigazságot, amit a saját bőrén is megtapasztalt. Kiállt például a polgári szabadságjogokért, ami annak idején nem volt egy életbiztosítás, de tudatosan megsértette a cenzúrát is, amikor nyíltan bírálta korának viszonyait.

Nem utolsó sorban az egyház tevékenységét, akkortájt ugyanis a főpapok többsége még egyáltalán nem élt istenfélő életet, viszont például megtagadták az egyházi temetést a feslett életűnek mondott Adrienne Lecouvreur színésznőtől, amin Voltaire nagyon felháborodott. Gúnyos írásokban bírálta a papokat, amit azok sosem felejtettek el, Voltaire holttestét is úgy kellett kilopni Párizsból, mert az érsek nem volt hajlandó eltemetni.

Pedig Voltaire élete utolsó két évtizedét korának ünnepelt írófejedelmeként élte le fényűző palotájában, ahol úgy élt, mint egy valódi uralkodó, élvezve irdatlan, évi 140 ezer livre nagyságú jövedelmét. Fényes ünnepségeket rendezett, színielőadásokat, koncerteket szervezett, “hivatali idejében” pedig dolgozószobájában fogadta az elébe járuló hódolókat. Akik sokan voltak, mert Voltaire nagysikerű művek egész sorát alkotta, a költészet minden ágában kipróbálta tehetségét, különösen az epigramma és a szatírikus novella műfajában írt maradandó műveket.

Minden idők legnagyobb drámaírói között tartják számon, de filozófiai meséi a legolvasottabbak, közülük is főként a Candide. Amit egyébként a cenzúra szintén nem engedett legálisan terjeszteni, s bár mindenki tudta, hogy az ő műve, Voltaire nyilvánosan nem büszkélkedett vele. No igen, a hatalmasokkal veszélyes ujjat húzni. Egyébként a tiszteletére rendezett párizsi ünnepségek izgalmaiba halt bele. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press Voltaire Candide című világhíres művét kínálja antikvár példányban,  Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu. Valamit kínálja A világ filozófusai című sorozat minap megjelent aktuális kötetét 30% kedvezménnyel .

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.