430 éve hunyt el CHRISTOPHER MARLOWE

2023. május 30-án 430 éve hunyt el CHRISTOPHER MARLOWE angol költő és drámaíró

Már egyetemi évei alatt foglalkozott irodalommal, főleg műfordítóként jeleskedett. Első színpadi sikerét 1587-ben aratta Nagy Tamerlán című kétrészes tragédiájával. Nem sokkal ezután  írta a Doktor Faustus tragikus története című művét, amely a Faust-monda első világirodalmi feldolgozása volt,  és Goethe is nagyon dícsérte később. A máltai zsidó című műve Shakespeare Velencei kalmárjának egyik forrásául szolgált, de Shakespeare a II. Edward című királydrámáját is felhasználta, mégpedig II. Richard alakjának megformálásakor. Egyesek a II. Edwardot tartják egyedül méltónak a shakespeare-i  drámák mellé állítani. Híres műve még a  Párizsi mészárlás című dráma, valamint Hero és Leander című kiseposz is, mely utóbbinak csak az első két énekét írta ő,  de így is sokan  Marlowe legtökéletesebb  művének tartják.

A legnagyobb drámaköltők egyike volt, megítélésén azonban sokat ront, hogy a zseniális író az életben meglehetősen erőszakos ember volt. Már cambridge-i egyetemistaként hasba szúrta a részegen randalírozó tanulókat csendre intő rektort, amiért persze kitiltották az összes angol egyetemről. De ő nem esett kétségbe, beállt kalóznak Francis Drake mellé, és első irodalmi próbálkozásai is a dél-tengeri kalóztámadások szüneteiben, a hajófenéken születtek. Hazatérése után a híres Globe Színház háziszerzője lett, bár állandóan részeg volt, és legkedvesebb időtöltéseként szinte naponta verekedett valamelyik rosszhírű matrózkocsmában.

Nem is kerülhette el tragikus sorsát; egyszer összekaptak egy lányon a duhaj legények, Marlowe-ra két nagydarab ember rontott, s bár az egyiket sikerült leütnie, a másik késsel fejbeszúrta. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.