205 éve született SEMMELWEIS IGNÁC

2023. július 1-jén 205 éve született SEMMELWEIS IGNÁC orvos

Mindenki úgy ismeri, mint “az anyák megmentője”, s azért tiszteljük így a kiváló orvos emlékét, mert felfedezte a rettegett gyermekágyi láz kóroktanát. Pedig anélkül is a legnagyobb magyar orvosok közé tartozna, ő végzett például először hazánkban petefészek-műtétet, ami akkoriban sebészeti csúcsteljesítménynek számított.

Visszatérve a gyermekágyi lázra, mai szemmel nézve nem tűnik túl bonyolult problémának, hiszen a betegséget nem önálló vírus okozza, hanem egyszerű vérmérgezés, amely fertőtlenítéssel elkerülhető. De hát a legzseniálisabb felfedezések általában pofonegyszerűek, éppen ezért általában a nagytudású kollégák mindent elkövetnek, hogy az eredmény nagyságát kétségbevonják. Így történt ez az ő esetében is, fölfedezése szenvedélyes tiltakozást váltott ki a nagytudású kollégák körében, közel fél évszázadba került, amíg meghonosodott az orvostudományban.

Ő ezt már nem érte meg szegény, rejtélyes elmebetegség támadta meg, ami hamar eluralkodott rajta. A baj akkor tetőzött, amikor egy egyetemi kari ülésen tudományos előadása helyett teljesen zavarodottan felolvasta a bábaesküt, mire kollégái szépen hazakísérték, pár nap múlva pedig nyaralás ürügyén egy bécsi szanatóriumba csalták. Ott aztán erővel lefogták, rövid dulakodás után sötétzárkába csukták, ahol két hónap múlva meghalt. Vérmérgezésben, a sors furcsa fintora folytán éppen abban a betegségben, amelynek elkerüléséért annyit küzdött. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press Benedek István híres életrajzi könyvét kínálja, antikvár példányban.  Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.