1670 éve hunyt el FLAVIUS MAGNUS MAGNENTIUS

2023. augusztus 11-én 1670 éve hunyt el FLAVIUS MAGNUS MAGNENTIUS római ellencsászár

A frank származású katona 350. január 18-án kiálttatta ki magát császárnak, ám az illyricumi légiók nem ismerték el az új imperátort, és a maguk köréből választottak császárt Vetranio személyében. Magnentius azonban roppant rátermett harcos volt, uralma alá vetette Afrikát és Líbiát, sőt megszerezte a két Galliát is.

Volt azonban még egy császár, Nagy Konstantin fia, Constantius, aki Vetranio ellen vonult, ő meg is hódolt előtte, s így megerősödve Magnentius ellen indulhatott. Constantius császár Sirmiumban, a Száva bal partján ütött tanyát, és oda igyekezett Magnentius is hatalmas, jórészt rajnai barbárokból álló seregével. Az első ütközetet Magnentius nyerte, de nagy hibát követett el, amikor a győzelmet kihasználva nem üldözte ellenségeit. A döntő csatára a mai Eszék környékén, a pannoniai Mursánál került sor 351. szeptember 28-án, és Magnentius súlyos vereséget szenvedett.

Ezután Itáliába vonult vissza, ám üldözői követték, és a Mons Seleucusnak nevezett hely közelében vívott csatában ismét megverték. Magnentius ezután seregét elhagyva, egyedül menekült a mai Lyonba. Constantius időközben maga mellé állította a rajnai germánokat, és ezzel Magnentius sorsa megpecsételődött, végül önkezével vetett véget életének. (Kalendárium Press)

This entry was posted in ókor and tagged . Bookmark the permalink.