135 éve született ARÁBIAI LAWRENCE

2023. augusztus 16-án 135 éve született ARÁBIAI LAWRENCE angol archeológus és katona

Thomas Edward Lawrence-nek hívták, a keleti kultúrák szakértőjeként és kutatójaként hosszú időt töltött a Közel-Keleten, részt vett a különböző régészeti expedíciókban, de vonzotta a kaland is.

Az I. világháború kitörésekor a régészeti kutatóárkokat a harctéri lövészárkokkal cserélte fel, és sokáig Fejszál iraki emír seregében harcolt a törökök ellen. Amikor Fejszál 1921-ben a királyi trónra lépett, Lawrence lett az iraki haderő és az angolok közötti összekötő. Pontosabban fogalmazva az angol titkosszolgálat közel-keleti rezidenseként tevékenykedett, s megbízatásai során sokat tett az angol befolyás ottani megszilárdításáért, de persze sosem feledkezett meg saját érdekeiről sem. Kiválóan beszélt arabul, arab ruhában járt, ezért csak “Arábiai Lawrence”- ként emlegették világszerte, mikor hírül adták vakmerő és titokzatos vállalkozásait.

De nemcsak a sajtó volt tele viselt dolgaival, még a tekintélyes irodalmárokat is lenyűgözte, alakja köré olyan nagyságok szőttek legendát, mint Robert Graves és George Bernard Shaw. Egyébként ő maga is írt könyvet sivatagi kalandjairól, s A bölcsesség hét oszlopa című nagysikerű műve magyarul is megjelent. Kalandos életét filmen is többször feldolgozták, így a rejtélyes kalandor életét jól ismerhetik a magyar nézők is. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható idegen nyelvű könyveket új, teljes árú vagy antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged . Bookmark the permalink.